Суперхраните – митове и истини

Здравословни Съвети

Знаете ли от кога се използва думата „суперхрана”? – Има-няма от 20 години.

Самите храни, които се назовават с нея, са традиционни в различни области на света, хората винаги са ги използвали и натрупаният опит подсказва, че са по-специални и че имат определени характеристики, нетипични за останалите.

Защо се появиха „суперхраните”?

В последните 2-3 десетилетия хранителните продукти търпят все по-дълбока преработка, стават все по-рафинирани, и все по-изпразнени от хранителни вещества, все по-вредни поради високо-топлинни манипулации и влагането на различни химически подобрители, консерванти и т. н.

Затова светът лудна по здравословното хранене. Първи се възцариха хранителните добавки. Но понеже доста потребители се разбунтуваха против изкуствените витамини и други биоактивни вещества, маркетолозите измислиха „суперхраните”.

Рекламите обещават чудотворно отслабване, разхубавяване, подмладяване, изцеряване и т. н. чрез един или друг продукт. Колкото по-екзотична е самата храна, от колкото по-далече идва, толкова по-лесно е потребителите да бъдат убедени в магичната й сила. Така, макар и с различно съдържание, желанията на търговците и потребителите се срещнаха и утвърдиха „суперхраните”.

Пълна измислица ли са „суперхраните”?

Не. Хиперболизирани и превърнати в мит са някои техни качества. В същото време други са премълчани.

Каква е истината?

Има продукти, чиято невероятна хранителна стойност и полезност са общопризнати и утвърдени и вие всекидневно се възползвате от тях – яйцата, доматите, ябълките, бадемите и орехите, боровинки и нар, къпини, черница, грозде, шипка, черен боб и леща, овес, лимец и други житни, броколи, чушки, кисело мляко, чесън, кълнове и със сигурност още много храни, влизащи в ежедневното ви меню. Към тях могат да се прибавят и онези, идващи от далечни страни.[/vc_column_text][vc_column_text]

Те наистина са много полезни. Доставят на организма вещества, които са определящи за обмяната и значително по-рядко се срещат в други храни или пък са в неподходящ комплекс с вредни съставки. Има дори такива, като чесъна, който е истински природен антибиотик, чисти холестерола и регулира кръвното налягане, но при положение, че изяждате около 30 скилидки дневно. А Зеленият Чай със сигурност има всичките чудесни свойства, но при непосилни за изпиване количества или просто като екстракт. Такова е положението при шоколада и при повечето „суперхрани”. Други са откровено набедени за такива.

Какво да правите без „суперхрани”?

Хранете се здравословно и използвайте пресни, минимално преработени и нерафинирани храни, за да получите най-доброто, което продуктите могат да ви дадат. Те не лекуват.

С тях няма да отслабнете чудодейно или да останете вечно млади. Но те доставят на организма ви всичко необходимо, за да е жизнен, здрав и силен.

Ако към това добавите и половин час физически упражнения или просто разходка всеки ден, ще имате много повече, отколкото може да ви даде която и да е „суперхрана” с лъскав етикет и висока цена

Все повече се потвърждава теорията, че най-полезни за представителите на дадена човешка общност са храните, използвани традиционно в местообитанието й.

Обмяната е напасната към хранителните вещества, получавани от тях. Те са достъпни в прясно състояние, а тогава са и най-полезни – и растенията, и тези с животински произход. Изключение правят малка група ферментирали продукти.

Затова опитайте, щом ви е интересно, рекламираните като чудо екзотични плодове, семена и напитки. Но ако сте болни – потърсете лекар. Ако искате укрепващи и стимулиращи средства, обърнете се към билките и не се поддавайте на маркетингови внушения и трикове.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *