Екзотичната Гуарана и ползите от употребата

Билки

Гуараната (Paullinia cupana) е екзотична вечнозелена лиана с бели цветове, събрани в едри съцветия. Расте в дъждовните гори на Амазония.

Разпространена е най-вече на територията на Бразилия, но се среща в почти цяла Южна Америка. Позната е в Колумбия, Венецуела, Уругвай, Перу.

Като много други растения, и нейната поява е обвеяна в легенди. Една от тях гласи, че индианците от племето Гуарани разсърдили едно от върховните си божества и то, за наказание, убило най-обичното им дете. Друго божество се смилило над скръбта на племето, казало им да заровят очите на детето в земята и от тях изникнало растение със стимулиращи и възбуждащи плодове.

Вероятно легендата е вдъхновена от плодчетата на растението, които в току-що разпукнатите си червени обвивки наистина много приличат на очи.

За какво и как използвали местните в древността плодовете на лианата, е тема, обвита в мистика.

Знае се само, че са изповядвали култ към живителната им сила и лекували с тях почти всичко – от главоболие през диария и спазми до полова немощ.

До нас е стигнала рецепта за изготвянето на хранителен продукт от стрити на прах плодчета. В Бразилия и днес използват чая от растението при настинки и инфекциозни заболявания.

Преди повече от половин век извлекът от тях става популярен в цивилизования свят и днес е съставна част от множество храни, напитки и хранителни добавки.

Славата му се дължи на богатото съдържание на кофеин в плодчетата – от два до около пет пъти повече, отколкото в кафените зърна, с които са сравними по размери.

Основни активни вещества в екстрактът от гуарана

За водещо активно вещество в билката се смята кофеинът, който достига до около 7% от състава й. Той е алкалоид от групата на ксантините. Името му се свързва с кафето, но се среща в доста растения – чай, какао, йерба мате, кола, гуарана.

За лекота и разбираемост при изразяването е прието веществото, макар и с еднакъв състав, да се означава с различни имена при различните растения – тианин при чая, матеин при мате, гуаранин при гуараната и т. н.

В самите растения този ксантинов алколоид служи за защита от насекоми и вредители, но за хората той е един от най-предпочитаните стимуланти на нервната система.

При разграждането си в черния дроб кофеинът (Гуаранин) се разпада на теофилин, теобромин и параксантин.

Параксантинът е отговорен за активиране на процеса на изгаряне на натрупаните подкожни мазнини, като при това потиска апетита и осигурява добър контрол върху теглото.

Теоброминът е познат от какаовите зърна. Той има диуретично действие и отпуска кръвоносните съдове, като по този начин регулира кръвното налягане, използва се като стимулатор на сърдечната дейност, при дихателни оплаквания и кашлица.

Очаква се да се докаже активността му при туморни заболявания.

Теофилинът се препоръчва при астми и ХОБС (хронично обструктивно белодробно заболяване). Той действа върху гладката мускулатура на бронхите и увеличава ефективността на белия дроб, повишава пластичността на сърдечната мускулатура и опуска стените на кръвопренасящите съдове, регулира ниското кръвно налягане, усилва кръвоснабдяването, възбужда централната нервна система и т. н.

Теоброминът и теофилинът се намират в плодовете на гураната и в самостоятелен вид.

В тях се срещат още множество фитовещества като танини, катехини, сапонини, мазнини, аминокиселини, смоли, витамин В, магнезий, калций и т. н.

Как влияе гуараната на организма ви?

Благодарение на състава си, екстрактът от Гуарана:

има общо стимулиращо и тонизиращо действие, като вдига настроението, изостря възприятията и концентрацията, премахва умората и сънливостта, увеличава реактивността на нервната система и усещането за бодрост, подобрява познавателните функции и паметта, тушира негативите на стреса, компенсира за известно време недостатъчния сън. Препоръчителен е за хора, работещи нощем.

Осигурява взривен прилив на енергия, повишава самочувствието, предизвиква усещане за лекота и мобилизира общия потенциал на организма поради оптимизирано производство на адреналин, подкрепя действието на приеманите успоредно болкоуспокояващи и самият той има свойството да приглушава болката.

Повишава обема на вдишвания и издишван въздух поради влиянието върху дихателната система.

Ускорява метаболитните процеси, засилва изгарянето на мазнините от мастните клетки и изхвърлянето на задържаната вода, което пък води до желаното снижаване на теглото.

Твърди се, че повишава сексуалното желание при мъжете и жените и тушира болките при мензис.

Енергизиращият ефект, подобреното дишане, оптимизираното кръвообръщение повлияват положително всички жизнени системи, премахват главоболието, подкрепят бъбреците и т. н.

При това – без отрицателни последици за стомашно-чревния тракт.

Гуараната и спортуващите

Синергията на отделните съставки на екстракта от Гуарана го превръщат в невероятен адаптоген, подпомагащ успешната синхронизация на организма с резките промени на средата.

Неговият прием осигурява по-лесно понасяне на високите психически и физически натоварвания и по-бързото възстановяване от тях, преодоляването на умората и релаксацията.

Извлекът от малките плодчета повишава чувствително енергията на тялото, което е условие за издръжливост и сила за ефективни тренировки.

Стимулираната сърдечна и дихателна система работят на пълна мощност и осигуряват богато хранене на мускулите и присъствието на достатъчно количество кислород.

Екстрактът от южноамериканската лиана може да бъде комбиниран с други вещества, които усилват желаните ефекти.

Включването му във фет бърнъри е оправдано от свойството му да ускорява разграждането на мазнините за достигането на желаната физическа форма и релеф.

Има ли Гуараната противопоказания?

Сам по себе си екстрактът от Гуарана е напълно безвреден и не крие никакви странични ефекти. Особено ако стриктно спазвате препоръчителните дозировки и продължителност на приема.

Гуараната не бива да се приема от бременни и кърмачки и при проявена вече алергия към веществата в нея.

При спортуващите това може да доведе до претренираност, поради неточно оценяване на възможностите и подвеждане от свръхвъзбудата при завишените количества кофеин.

От там следват травми, по-бавно и непълноценно възстановяване и отдалечаване на желаните резултати.

При разумна употреба ефектът се усеща още след първите няколко приема. За такава се смята около 300 мг кофеин дневно, като не е добра идея да оставите последната дневна доза за няколко часа преди лягане.

Автор: Иванка Могилска

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *