Най-обичаните топли напитки

Здравословни Съвети

Всички обичаме да ни е топло, уютно и спокойно. Всеки си има свои секрети за постигането на това състояние, но общ е навикът ни да си доставяме удоволствие с чаша топла напитка. Класическите са чаят и кафето, какаото и млякото.

На какво дължат популярността си тези напитки и какво ни дава всяка от тях?

Чай

Придружава човека от хилядолетия. В широк смисъл може да е воден извлек на всяка билка или лековито растение. В тесен, това е запарката на листенцата от чаения храст Camellia sinensis. Има леко възбуждащо и тонизиращо действие, специфичен вкус и аромат. Консумира се най-много след водата.

Зеленият чай е само една от разновидностите на чая. Той има мощни антиоксидантни свойства, те обясняват многостранните ползи, които носи на организма. Добър е за сърцето и сърдечно-съдовата система, за отделителната система, действа детоксикиращо – включително за отровите, натрупани от цигарите. Има обнадеждаващи признаци, че е възможна превенция срещу рака и остаряването.

Истинските си вкусови и ароматни качества разкрива,
когато се запарва с вода с по-ниска температура и се консумира чист.

Кафе

Това е напитката, с която се събуждат сутрин милиони. Ароматно, стимулиращо и обсебващо, тъмно и страстно – за мнозина кафето е ритуал, без който денят не може да започне.

Също като чая съдържа кофеин, но в доста по-големи количества. Това обуславя бързия му разсънващ ефект, бодрост, повишената работоспособност и енергия само след изпиване на една чашка. Повишава концентрацията, изостря вниманието. Действа успокояващо при главоболие. Смята се, че кофеинът повлиява добре астмата, деменцията, дори опасни болести като диабет.

Прекаляването води до проблеми с кръвното, превъзбуда и рязко настъпваща отпадналост, пристрастяване. 

Какао

Вкусно, с упойващ аромат и засищащо, по своя състав какаото се родее с чая и виното. То съдържа флавоноиди, теафлавин, процианидин, теобромин, катехини, фенилетиламини, кофеин и т. н. Съдържа още белтъчини, мазнини и фибри.

Специфичната комбинация на фитохимикали, минерали и витамини прави какаото полезно за мозъка. При постоянна консумация повлиява оздравяването на увредените от диабет кръвоносни съдове, намалява кръвното налягане, подобрява депресивни състояния, повишава тонуса и настроението.

Ободрява без да напряга. Повишава производството на така наречените хормони на щастието – серотонин, ендорфини, анандамид.

(За подброна информация за какаото можете да намерите в “Какао – храната на боговете” – ТУК)

Мляко

Единствено от най-употребяваните топли напитки не е от растителен произход. Доскоро беше безспорно утвърждавано като полезно. Напоследък главното обвинение към него е, че е създадено специално за новородените бозайници и няма възрастно животно, което да го консумира, че води до непоносимости и алергии. Няма възрастно животно, което да консумира повечето храни, които яде човекът, но това едва ли ще го накара ги откаже. Още повече, че организмът му се е адаптирал към тях хилядолетия наред.

Като източник на белтъчини и други биоактивни вещества млечните произведения трудно могат да бъдат заместени, а непоносимостта към тях едва ли е по-висока в процентно изражение отколкото към всяка друга храна. И опасностите идват по-скоро от индустриално отглежданите животни, тъпкани с хормони и антибиотици за по-висок млеконадой, отколкото от млякото като такова.

Затова пък чаша топло мляко отпуска, успокоява и е особено препоръчителна преди сън.

При това то по-скоро се явява отлично допълнение на чая, кафето и какаото, отколкото тяхна конкуренция.

Автор: Иванка Могилска

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *