6 трика за по-бързо отпускане, когато сте под голямо напрежение

Здравословни Съвети

Стрес, напрежение, тревожност – явления, добре познати на всеки. Те са толкова по-чести и по-силни, колкото по-интензивно живеете и колкото по-високи са изискванията на околните към вас – на работа, в къщи, във фирмата. Определящ фактор е и важността, която придавате на нещата самите вие.

В дългосрочен план можете да пренаредите приоритетите си, да потърсите помощ от професионален психолог или психотерапевт, да си подготвите малки упражнения, които отпускат напрегнатите мускули на врата и гърба, успокояват схващането, причинено от стреса, и ви облекчават; при това могат да се правят и на улицата и в офиса.Но какво да правите сега, в момента, в който имате усещането, че не можете да дишате от напрежение, че всеки миг ще се взривите или ще омекнете и ще рухнете?

1. Ангажирайте мислите си с друго

Единият вариант е обратно броене от достатъчно голямо число – може дори с прескачане през определена стъпка – 567, 564, 561. Това изисква висока концентрация и в стремежа да не сбъркате, се откъсвате от повода за притеснението.

Измислете си някаква история. Може вие да сте нейният герой, може да не сте. Разказвайте я наум с подробности, които поглъщат мисълта. Необходимостта нещата да са логически обвързани и правдиви ви поглъща и напрежението спада. Натрапчивите притеснителни мисли изчезват. Отстрани никой не забелязва нищо.

2. Разкажете, напишете, нарисувайте

Ако има на кого да се доверите, разкажете му притесненията си. Ако няма – напишете ги – под формата на дневник, под формата на писмо до себе си. Самото излагане и разказване, обличането в думи на поводите за стрес, притеснения и тревожност някак ги омаловажава. Залисан в опита да ги изрази разбираемо, умът ви се пренасочва и се освобождава от тях.

Или просто оставете ръката си да изписва, рисува, надрасква неразбираеми плетеници, фигури, образи, фрази. Така ще излеете дори нещата, които не осъзнавате, но които подклаждат стреса.

3. Релаксирайте

Може да е с дълбоко дишане и забавено издишване, като се стараете да не мислите за нищо друго, освен за самото дишане.

Вариант е да седнете удобно, да си представите себе си – тревожни и притеснени. Помилвайте мислено лицето си, кажете си нещо успокоително. Действа като самомасаж, но на психическо ниво. Идеолозите на теориите за самопомощ предлагат в такива ситуации да си повтаряте предварително премислена фраза, която ви насърчава и намалява тревожността – нещо като лично ваша мантра.

4. Поглезете се

Пригответе си ободряваща напитка – топло кафе, чай, какао, студено фрапе – каквото обичате. Хапнете нещо малко и вкусно.

Ако сте в къщи – вземете ободряваща вана или душ, поставете си парфюм, който харесвате. Слушайте музика, решавайте судоку или кръстословица. Гледайте добра комедия. Четете.

5. Вършете нещо различно

Лошите мисли и нервността бързо ще изчезнат, ако се заемете с нещо, което ви доставя удоволствие и е много далече от причинителите на стрес. Играйте с домашния си любимец, погрижете се за цветята, разглеждайте албума с марки или снимки, бродирайте, плетете, правете корабчета от кибритени клечки. Почистете къщата.

Трябва да е нещо смислено, което ще ви даде усещане за значимост на заниманието и ще отклони вниманието ви от лошите мисли.Подгответе си свой набор от трикове, които работят при вас. Честото им използване ще създаде връзка между тях и успокоителното им действие и в момента, в който започнете да ги прилагате, организмът ви – вече по навик – ще реагира с отпускане и успокояване.

Автор: Иванка Могилска

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *