Защо да не отлагате бременността твърде дълго?

Здравословни Съвети

Хората казват, че било добре всяко нещо да се случва с времето си. Най-доброто време за раждане на деца са двадесетте години на жената, и то за предпочитане ранните двадесет – при първо раждане. Женският организъм е млад и силен, яйчниковият резерв е достатъчно богат и узряващите яйцеклетки са в болшинството си пълноценни и качествени. Преживени са по-малко болести, по-малко травми, възпаления и т. н., които биха могли да увредят репродуктивните органи и функции.Но като обща тенденция през последните години раждането на деца се отлага за по-късно – след завършването, след намирането на работа, след стабилизирането на кариерата, след създаване на финансова независимост и стабилност, след намирането на единствения мъж и т. н. Това „след“ понякога се оказва след 40 годишна възраст и то за първо бебе.

Защо нарастват двойките с нужда от инвитро?

Невъзможността за естествено зачатие и рязкото увеличаване на двойките, имащи нужда от асистирана репродукция е в тясна връзка с нарастването на възрастта, на която те решават да имат деца.

Хронични заболявания, възпаления и инфекции са оставили белега си върху функциите на организма и в частност на репродуктивната система на дамите и господата. С времето яйчниковият резерв силно намалява, клетките не винаги са годни за оплождане. Става проблемно не само забременяването, но и износването на бебето. Увеличава се вероятността от тежки генетични заболявания – особено над 40-те.Качеството на сперматозоидите при мъжете над 35 г. също започва да намалява. Те стават по-малко жизнени и подвижни и затрудняват допълнително оплождането. Увеличеният брой двойки, имащи нужда от инсеминация или инвитро расте не толкова за сметка на подмладяване възрастта на проблемите, колкото за сметка на отложеното родителство и увеличената възраст на кандидат-родителите.

Психологическите проблеми

Когато едно момиче забременее около двадесетте, то рядко си дава сметка за възможните трудности и проблеми при бременността, раждането, отглеждането на детето. Още повече когато зачатието е дошло като на шега – между изпълнените със страст ласки, без термометри, графици и изследвания.Десетина и повече години по-късно, всеки безуспешен опит, всеки месец, в който зачеването не настъпва, целият жизнен опит на по-възрастната жена, всичките страхове и съмнения създават много притеснения и много стрес, които затормозяват нервната й система, отразяват се пряко или косвено на цялостните функции на тялото й и особено на възпоизводствената система. Дори когато бремеността вече е дошла, през целия й срок и дори през първите месеци на отглеждане на детето – до натрупването на известна рутина, закъснялата майка е кълбо от нерви, което в никакъв случай не се отразява добре нито на нея, нито на бебето.

Какво да се прави?

Възпроизводствените възможности на човешкия организъм си имат граници. Те са непроменими – независимо от желанието и материалните възможности на двойката – и често се оказват много по-близо от очакваното. Тогава като възможност остава донорската яйцеклетка и донорските сперматозоиди.Това не бива да се драматизира. Майчинското чувство се заражда не когато се отделя яйцеклетката, а когато зародишът се имплантира в матката и започне бързото му развитие. Бащинското – май още по-късно.

Животът си е ваш и никой не може да решава вместо вас, кога е подходящото време да станете родители. Но е добре да помните, че изпълнението на това решение се подчинява на независещи от вас условия и да се съобразите с тях. Не отлагайте твърде дълго бременността.

Автор: Иванка Могилска

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *