Най-често срещани травми при тренировка

Здравословни Съвети

Най-често срещани травми при тренировка и как да ги избягваме

Най-нежеланите събития в спортните зали и игрищата са травмите. По-малки или по-големи, всички са болезнени, възпрепятстват продължаването на тренировките и изискват специално внимание, ако не желаете да се превърнат в хронични.Може би дори микротравмите са много по-опасни от видимите, сериозни увреждания, които ви водят директно в лекарския кабинет. Микроскопичните разкъсвания и наранявания на мускули, сухожилия, хрущяли и кости дълго време не се забелязват или лесно се игнорират. С времето и натрупванията те водят до хронични възпаления, дегенеративни процеси и необратими увреждания на опорно-двигателната система.

Тендинити

Това са възпаления на сухожилията. Най-често се случват в най-натоварваните стави – ахилесовото сухожилие при стъпалото, пателарното – в колената, при китката и лакътя, раменните стави и т. н. Нелекуваните възпаления бързо се хронифицират и водят до дегенеративни процеси.

Проявяват се със силна болка, която ограничава сериозно движението и повишена чувствителност на ставата. Причиняват се най-често от натрупване на микроувреждания, макар че може да са следствие от инфекции и други болести.[/vc_column_text][vc_column_text]Тендинитите се случват на практика на всеки, който извърша постоянни еднотипни движения в ставите или пък упражнява постоянно високо натоварване върху тях. Така ахилесът най-често е засегнат при спортове, свързани с бягане, гимнастика, скачане, характеризиращи се с усилено напрежение в глезените и стъпалата.

Тендовагинити

В този случай възпаленията и болестните промени засягат влагалището на сухожилията. Причините са същите като при тендинитите.

Най-често са свързани с професии и спортове („болест на перачките“, „тенис лакът“), които предполагат постоянно извършаване на едни и същи рутинни движения. Това се оказва изключително натоварващо за ставите и влагалищата им и те реагират с възпаление и деформация.Започват с болка, усилваща се при всяко движение на прилежащия мускул.

Понякога се стига до такова набъбване на фиброзните тъкани на влагалищата, или удебеляване на сухожилията, че движението е на практика невъзможно. В острите случаи се придружава и с мускулни крампи.

Бурсити

Бурсите са торбичките, пълни със синовиална течност, които се разполагат около ставите и подпомагат безпроблемното движение. Възпалението им е последица от внезапни травми, еднотипни дразнения и претоварвания на ставата или инфектиране. То предизвиква събиране на течност, загрубяване на стените им, затруднени функции и болезненост при движение на околните тъкани. Засягат най-натоварваните стави – дори от собственото свръхтегло.

При острите прояви на възпалението болката е силна, при хронифицирането му е приглушена, по-слаба или на приливи – особено при натоварвания.

Периостити

Периост е тази тъкан, която се нарича още надкостница. Тя има за задача да храни и пази костите. Нараства заедно с тях. Богатото кръвоснабдяване и изключително високата й чувствителност я правят лесно податлива на възпаления. Случва се при постоянни пренатоварвания на съответните кости.

Болките се усещат при и след физически натоварвания. Имат тенденция на засилване – дотолкова, че човек несъзнателно ограничава движението. Може да забележите отоци и зачервяване на болното място.Това не са единствените заболявания, характерни за трениращите различните видове спорт. Симптомите им си приличат и понякога без изследвания и опит е трудно да се разпознаят. Общото е, че ако не им обърнете внимание, те водят до сериозни проблеми, завършващи с необратими дегенеративни изменения и инвалидизация.

Автор: Иванка Могилска

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *