Глутен и глутенова непоносимост

Здравословни Съвети

На етикетите на все повече храни стои надписът „без глутен“. Това кара потребителите да смятат, че глутенът е нещо безусловно лошо. А когато чуят и прочетат и за глутеновата непоносимост, съмнението им се превръща в убеденост.

Какво е глутенът?

Той е белтъчна съставка на житните култури – Пшеница, ечемик, ръж, овес и всичките им сортови разновидности. И по-точно тази съставка, която прави възможно омесването и доброто качество на хляба и тестените изделия. За свойствата на хлебната пшеница не случайно се съди по количеството глутен в нея, което се изразява с така нареченото „глутеново число“. Прието е, че 26-28 глутеново число е белег за отлични свойства на зърното.

Хилядолетия наред значителна част от човечеството е разчитало за изхранването си точно на хляба от жито. Дори основните молитви започват с молба и благодарност за насъщния.

Затова е толкова притеснително, когато в последните години все повече се говори за глутенова непоносимост, която в крайните си форми е несъвместима с живота. Смята се, че тя зачестява след средата на миналия век – приблизително по времето, в което в хлебопроизводството навлизат подобрители, набухватели, пълнители, овкусители и т. н.

Глутенова непоносимост

Смята се, че в световен мащаб са засегнати под и около 1% от хората – по-често жени, но лекарите сигнализират за постепенно нарастване на оплакващите се. Реакцията на организма предизвиква една от съставките на глутена – протеинът глиадин. Изразява се във възпаление на тънките черва и атрофиране на власинките им. Това затруднява храносмилането и усвояването на хранителните вещества. Дефицитът на важни биоактивни съставки предизвиква редица симптоми. Един от най-типичните е явното недохранване на организма, независимо от качеството и количеството на приеманите храни.По същество става дума за автоимунна реакция, която е провокирана от глутена, но е обусловена от наследствеността. Тя може да се прояви както много рано – при захранването на бебето с глутен съдържащи продукти, така и по-късно – при зрели хора около 30-40 годишна възраст и при доста по-възрастни – с отслабнал организъм.Наблюдават се различни нива на глутеновата непоносимост:

Хранителна непоносимост с временни неразположения, без състоянието да се влошава драстично;

Алергична реакция, съпроводена с типичните за всяка алергия сърбеж, хрема, сълзене;

Цьолиакия или глутенова ентеропатия – болестното състояние, свързано с автоимунен отговор на тялото, при който се увреждат силно и атрофират клетките на тънките черва до степен нарушено храносмилане и затруднено усвояване на хранителните съставки – особено на мазнините.[/vc_column_text][title text=”Най-чести симптоми на глутенова непоносимост” align=”center” bold=”yes”][vc_column_text]При децата това е:

Постоянно издутото коремче;

Честа и трудно овладяема диария;

Изоставане в растежа, забавено наддаване на тегло и вид на недохраненост;

Нарушен метаболизъм;

Нервност и раздразнителност.

Оплакванията при възрастните се свързват с:

Повишена уморяемост и мигренозно главоболие;

Влошено здраве като цяло;

Подут корем, газове, къркорене на червата, диария, отслабване;

Анемия;

Проблеми с костите и зъбите;

Емоционална нестабилност и раздразнителност;

Чести афти, херпеси, кожни проблеми;

Затихване на възпроизводствените функции и т. н.

Като цяло симптомите съвпадат с проявите на ред други заболявания и това изключително затруднява диагностицирането на глутеновата непоносимост. Ако имате някакви съмнения, можете да ги проверите сами, като за няколко седмици се постараете да изключите от менюто си всички житни и техните производни. После започнете да ги въвеждате обратно. Ако при липсатата им сте се чувствали по-добре, а с включването им отново оплакванията се завръщат, най-добре е да потърсите специализирана помощ.

Лечение на глутеновата непоносимост

Състои се в пълното изключване на глутена от храненето до края на живота. При това условие, макар и бавно, пораженията са обратими.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *