Истории за чая

Билки

Чаят е не просто втората най-употребявана напитка в света след водата. Той е в основата на много културни традиции – при това не само в Китай и Япония, но и в останалия свят.

Чаят в Китай и Япония

Множество са китайските легенди за случайното откриване на ободряващите му свойства. Митовете за създаването му са много показателни за неговата роля в източната цивилизация. Един от тях твърди, че чаят бил първото растение в света, създадено от господаря на слънцето Ян-ди едновременно със създаването на земята и небето.

Друг разказва
, че един свят мъж заспал по време на продължителна медитация. Събудил се и засрамен и сърдит, изтръгнал клепачите си и ги хвърлил на земята, та да не може никога повече да затвори очите си. От тях израсъл чаеният храст, чиито листчета дарявали бодрост и острота на ума.

За няколко века чаената церемония в Япония добила такава значимост, че при война спирали битката за традиционното пиене на чай. Векове по-късно го правели и англичаните.

Чаят в Европа

Първи срещи – на тях европейците не се представили достатъчно добре. Не знаели как да консумират чаените листенца – варели ги, подправяли ги с масло и сол.

В Русия чаят влязъл директно в императорския дворец още в началото на 17-ти век. Общата граница с Китай стимулирала бързото му разпространение и скоро той станал масова напитка. Самоварът станал символ на семейството и домашния уют. Пиели го обилно подсладен и с доста сладки и сандвичи.

В края на 17-ти и началото на 18-ти век чаят завладял Англия и променил доста от привичките и навиците на кралските поданици. По това време било общоприето основните яденета за деня да са две – сутрин и вечер. Една капризна благородничка започнала да събира в следобедите приятели на чай, придружен с обилно похапване. Сервирали се сандвичи, сладки и сладкиши. На всички толкова им харесала възможността покрай чая да похапнат обилно, че много скоро Five-o-clock tea се превърнал в непоклатима привичка, а дукеса Бедфорд останала в историята.

Чаят превзел кафетериите, създали се така наречените „Чаени паркове“, където за пръв път жените и простолюдието можели да присъстват свободно на публични събирания.

Опиумните войни – всъщност поводът за тях бил чаят. В началото английските търговци плащали китайската стока със сребро. После започнали да плащат с опиум. Това не се харесало на управниците на Китай и те се опитали да върнат старото положение. Англичаните повели война, която в края на краищата спечелили.

Приносът на Америка към историята на чая – чай в торбичка и студен чай.

Чаят в торбичка се появил няколко години след студения чай. Дребен доставчик се досетил да опакова мострите си за ресторантите и кафетариите така, че да могат да се запарват директно, без да се вадят листенцата от тях. Идеята била посрещната много добре от собствениците на заведенията, както и от клиентите им.

В началото на 20-ти век собственик на чаена плантация  отишъл на световно изложение, подготвен да раздава на посетителите като мостра по чаша топъл чай. Времето се оказало много горещо и отчаяният търговец добавил в чая лед. Това се превърнало в събитието на изложението.

Днес чай се отглежда в десетки страни в света и се консумира в много повече – заради приятния му ободряващ вкус и безспорните здравословни ползи.

А какво има в чашата ви, от която пиете, докато четете – “Истории за чая” ?

Автор: Иванка Могилска

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *