Думите могат да помогнат. Как да говорим с човек в депресия?

Здравословни Съвети

Всеки е чувал израза “Приятел в нужда се познава”. И това е изключително важно, когато става въпрос за емоционална подкрепа в труден момент. Но знаем ли как да постъпваме, когато нещата са по-сериозни и срещу себе си имаме човек с дълбока депресия?

Статистиката показва, че в съвременния свят едно от най-честите психически разстройства е именно депресията. Умението да говорите с някого, който е в такова състояния, може да му помогне и дори да спаси живота му.

В този материал ще разгледаме различните начини да подкрепите човек, страдащ от такъв проблем.

Какво да кажете на някой, който страда от депресия?

#1 „Искаш ли да поговорим? Аз съм тук, когато си готов.“

Ясно е, че няма как да накарате някого да говори насила. Но самият факт, че сте на разположение, може да му помогне да се почувства подкрепен. Психолозите съветват в такава ситуация да не използвате тривиалните въпроси: „Как си?“ и „Добре ли си?“, защото в този случай вероятността да получите лаконичния отговор” „Добре съм“, е много голяма.

Много често хората с депресия се затварят в себе си и не са склонни да споделят.  Затова, ако такъв човек не е готов за разговор веднага, напомнете му, че ще бъдете тук и утре… или в по-подходящ момент. 

#2 „Какво мога да направя за теб в този момент?“

Депресията често причинява умора, проблеми със съня и липса на мотивация. Понякога самото ставане от леглото може да е трудно.

Ето защо конкретният въпросът с какво можете да сте полезни в дадения момент, може да е от изключителна важност за човек в такова положение.

Помощта може да се изразява в това да напазарувате, да вземете дете от градината, да свършите някаква домакинска работа.

Не е задължително помощта да бъде огромна и да изисква голямо усилие.

Освен, че е много важно какво ще кажете, от изключително значение е да знаете и какво не трябва да говорите.

Запомнете! Непоискан съвет не е равносилен на реална помощ. Ако ви попитат за мнение или съвет, дайте го. Но не предлагайте „полезни“ решения, които могат да звучат като нравоучения.

НЕ казвайте:

  • “Просто мисли позитивно. Не разбирам защо си толкова тъжен”.
  • “Всичко ще бъде наред, обещавам.”
  • “Спрях да ям захар и вредни храни и се излекувах! Трябва да опиташ.”
  • “Просто трябва да се отърсиш от това.”
  • “Толкова много хора са в по-лошо положение от теб.”

#3 „Как се справяш?“

Отговорът на този въпрос може са ви даде известна представа за това как протича лечението на вашия приятел (ако е започнато такова) или дали има нужда от професионална помощ.

Депресията е медицинско състояние. Тя не е недостатък или слабост. Ако някой, когото обичате, има депресия, насърчете го да потърси професионална помощ… в случай, че още не го е направил. Напомняйте му, че молбата за помощ е признак на сила, а не на слабост.

Освен това психолозите смятат, че когато се интересувате как върви лечението, може да насърчите приятеля си да се придържа към плана, предписан му от специалист. Полезно би било и ако отбележете, че виждате подобрение в следствие на лечението. Това би вдъхнало увереност на човек, че предприетите действия дават резултат.

#4 „Не си сам. Може и да не разбирам точно как се чувстваш, но съм с теб“

Както вече споменахме, депресията е сред най-сериозните психични разстройства на нашето време. Данните сочат, че от 2013 до 2016 г. 8,1% от възрастните в САЩ са преживели депресия поне веднъж. Голяма част от тях не търсят професионална помощ. [1]

Депресията кара много хора да се чувстват самотни и вместо да потърсят социална подкрепа, те се самоизолират. Затова е важно да им кажете, че не са сами. Бъдете до тях, дори и да нямате подобен личен опит.

Ако сте имали депресия, можете да споделите, че разбирате как се чувства човекът срещу вас. Въпреки това запазете фокуса върху него. Не забравяйте първо да изслушвате.

#5 „Ти си важен за мен“.

Винаги е хубаво да знаеш, че си обичан или желан. Когато някой е в депресия, може да се чувства точно обратното – ненужен, нищожен и сам.

Ето защо да кажеш на някого, че е важен за теб и имаш нужда от него в живота си, може да бъде много успокояващо и мотивиращо. Можете да бъдете и по-конкретни, като посочите какво конкретно харесвате и обичате в човека и колко високо оценявате нещата, които прави.


#6 „Това звучи наистина трудно! Как се справяш?“

Целта на този въпрос е просто да признаете, че осъзнавате колко трудно е за човека, изпаднал в депресия. Това ще го накара да се почувства разбран и подкрепен.

По този начин ще му покажете, че не просто слушате какво ви е казал, но и го разбирате, съпричастен сте и искате да помогнете.

#7 „Наистина съжалявам, че преминаваш през това! Тук съм!“

Факт е, че няма перфектна фраза, която да кажете на човек в депресия. Думите ви няма да го излекуват. Но могат да помогнат.

Напомнянето на някого, че сте до него винаги, когато има нужда от вас – независимо дали за морална подкрепа, или за някаква конкретна ежедневна задача – може да бъде от изключителна важност. Понякога това може дори да спаси живота на отчаян и депресиран човек.

Според Американската фондация за превенция на самоубийствата има три категории предупредителни знаци за самоубийство, на които трябва да обърнете внимание:

  • Това, което човек казва. Трябва да бъдете нащрек, ако някой говори за чувство на безнадеждност и усещането, че не вижда смисъл в живота.
  • Това, което човек прави. Следете за употреба на алкохол, приспивателни или наркотични вещества, изолиране от семейството и приятелския кръг, раздаване на лични вещи, безразсъдно поведение, липса на сън и т.н.
  • Това как човек се отнася към себе си и другите. Депресията, тревожността, загубата на интерес или раздразнителността са настроения, които могат да показват, че някой обмисля самоубийство.

Автор: Марина Костова

_________________________________________________________________________________________________________________

Използвани източници:

[1] Brody DJ, Pratt LA, Hughes JP. Prevalence of Depression Among Adults Aged 20 and Over: United States, 2013-2016. NCHS Data Brief. 2018 Feb;(303):1-8. PMID: 29638213.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *