Марс и Венера: Как мъжете и жените обработват емоциите

Здравословни рецепти

Всеизвестен факт е, че мъжете и жените изразяват емоциите си различно. Това се дължи на начина, по който мозъкът при двата пола обработва информация.

Научни изследвания показват, че мъжете са по-малко податливи и реагират по-въздържано на негативните емоции. Причината за това е, че в такива моменти сигналите, които стигат до мозъка, прекарват повече време в частта, свързана с разсъжденията.

Изследователи от Университета в Монреал са наблюдавали 46 здрави хора, като са ги карали да гледат изображения, които могат да предизвикат положителни или отрицателни емоции, както и такива, които биха оставили човек равнодушен.

Използвани са кръвни изследвания за определяне на промените в нивата на хормоните.

Резултатите показват, че жените са по-склонни да оценяват изображенията като отрицателни. Установено е също, че по-високите нива на тестостерон – независимо от пола – са свързани с по-голяма степен на реакция.

Доказано е, че връзката между дорзомедиалната префронтална кора и амигдалата на мозъка при мъжете е по-силна.

Амигдалата работи като детектор на заплахи за мозъка, докато дорзомедиалната префронтална кора участва в когнитивното функциониране (възприятие, разсъждение, анализиране).

Когато мъжете гледат изображения, тези области взаимодействат повече и затова представителите на силния пол са по-малко чувствителни към негативни изображения.

Казано с прости думи…

По-силната връзка между тези области при мъжете предполага, че те имат по-аналитичен, отколкото емоционален подход, когато се справят с негативните емоции. [1]

„Жените са по-склонни да се фокусират повече върху чувствата, докато мъжете остават донякъде „пасивни“ към негативните емоции, опитвайки се да анализират причините и тяхното въздействие“, обяснява д-р Стефан Потвин, доцент в катедрата по психиатрия на Университета в Монреал.

Дженифър Муселман, житейски терапевт с магистърска степен по клинична психология, каза, че по-високите нива на тестостерон предполагат, че мъжете обикновено имат по-спокоен, хладнокръвен и концентриран поглед върху несгодите.

По думите ѝ при консултации на двойки, жените по-лесно идентифицират емоциите.

„Ако мъжът не намери точните думи и не говори за емоциите си, жената решава, че той не се интересува от проблема. Но всъщност той първо преценява ситуацията, преди да определи чувствата. Нужно му е повече време, за да говори за емоциите си.”, пояснява Дженифър Муселман.

Къде се крият разликите?

Психотерапевтът Тони Коулман подчертава, че жените имат по-големи *лимбични системи от мъжете. Това влияе на емоциите и мотивацията и им позволява да бъдат по-отворени към чувствата и преживяванията.

„Жените внасят емпатия в мисленето си и са по-изчерпателни в начина, по който гледат на ситуациите, докато мъжете са склонни да изключват всяка информация, която смятат за маловажна“, казва Коулман.

Според нея това е причината жените да говорят повече за чувствата си и да намират решения чрез емоциите, докато за мъжете това е непонятно и понякога дори дразнещо.

„Често мъжете стават нетърпеливи при такова „потапяне“ в емоциите, тъй като го намират за разсейващо, повтарящо се и несъществено.”, пояснява специалистът.

Понякога мъжете определят мисленето на жените като „нелогично“.

„По-малката лимбична система на мъжете също обяснява защо те действат много по-бързо в спешни случаи, докато жените реагират по-колебливо и бавно.“, каза още Тони Коулман.

Това понякога може да доведе до препятствия в комуникацията между двата пола.

Лидерството и емоциите

Изследователите от Университета в Монреал предполагат, че нервната система на мъжете и по-високите нива на тестостерон ги правят по-подготвени да се справят със страховете, когато става въпрос за стартиране на бизнес. Те са по-склонни да поемат рискове и да плануват много ходове напред.

За разлика от тях жените се колебаят при предприемането на подобен ход и обмислят всички възможни пречки, преди да вземат решение.

Това обяснява защо в световен мащаб повечето предприемачи са мъже.

Да погледнем през очите на другия

И за двата пола би било от полза ако се опитат да разберат как другият обработва емоциите.

Според д-р Гейл Салц, доцент по психиатрия в медицинския колеж “Уейл Корнел” в Ню Йорк, проблемът в общуването между мъжете и жените идва заради това, че много често те бързат да осъждат, вместо да се опитат да разберат човека отсреща.

Автор: Марина Костова


*Лимбичната система (от на латински: limbus – граница, край) е изградена от няколко структури на главния мозък. Участва в регулацията на функции на вътрешните органи, обонянието, поведението, емоциите, паметта, съня и други.

_______________________________________________________________________________________________
Използвани източници:
[1] Ovidiu Lungu, Stéphane Potvin, Andràs Tikàsz, Adrianna Mendrek, Sex differences in effective fronto-limbic connectivity during negative emotion processing, Psychoneuroendocrinology, Volume 62, 2015, Pages 180-188, ISSN 0306-4530, https://doi.org/10.1016/j.psyneuen.2015.08.012.

healthline.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *