Избягвате кофеина? Кафето от цикория е за вас

Билки

Цикорията е растение от семейството на глухарчетата. То има светлолилави цветове и листа, които обикновено се използват като продукт за различни салати.

Корените на растението също се консумират. Те се пекат и смилат, след което от тях се вари напитка, подобна на кафето.

Кафето от цикория има аромат, който се описва като леко дървесен и ядков. Корените от растението се използват или самостоятелно, или се смесват със зърна от кафе, за да допълнят вкуса на напитката.

Малко история

Въпреки че историята на кафето от цикория не е напълно ясна, някои смятат, че то е възникнало през XIX в. във Франция, по време на масовия недостиг на кафе.

По това време хората започнали да смесват корени от цикория с кафето, за да увеличат количеството му.

Години по-късно коренът от цикория става популярен и в САЩ. По време на Гражданската война тази напитка започва да се консумира в Ню Орлиънс. По това време градът изпитвал недостиг на кафе, тъй като военноморските блокади на Съюза прекъснали едно от пристанищата му.

Днес кафето от цикория може да се намери почти в цял свят и често се използва като безкофеинова алтернатива на обикновеното кафе.

Защо коренът от цикория е полезен

За направата на кафе се използват около 2 супени лъжици (около 10-12 грама) смлян корен от цикория, които се заливат с 1 чаша (240 милилитра) вода.

Един суров корен от цикория (около 60 грама) съдържа следните хранителни вещества:

  • Калории: 44
  • Протеин: 0,8 грама
  • Въглехидрати: 10,5 грама
  • Мазнини: 0,1 грама
  • Влакна: 0,9 грама
  • Манган: 7% от ПДП (Препоръчителен дневен прием)
  • Витамин В6: 7% от ПДП
  • Калий: 5% от ПДП
  • Витамин С: 5% от ПДП
  • Фосфор: 4% от ПДП
  • Фолиева киселина: 3% от ПДП

Коренът от цикория е добър източник на инулин, вид пребиотични фибри, които се свързват с отслабването и подобреното здраве на червата [1], [2].

Освен това съдържа манган и витамин В6 – две хранителни вещества, свързани със здравето на мозъка [3], [4].

Трябва да се има предвид, че количествата на тези хранителни вещества в кафето от цикория са доста ниски, тъй като то се приготвя само от малко количество корен.

 

Подпомага храносмилателната система

Коренът от цикория е добър източник на фибри, което го прави помощник на храносмилателната система.

Той подобрява здравето на чревния микробиом, който представлява сложна екосистема, изградена от милиарди микроорганизми и бактерии. Всички те са жизнено необходими за правилното функциониране на нашия организъм [5].

Цикорията съдържа фибри от инулин – вид пребиотик, който насърчава растежа на полезните бактерии в червата.

Няколко проучвания показват, че допълнителният прием на инулин може да увеличи концентрацията на определени щамове здравословни бактерии в дебелото черво [2], [6].

 

Понижава нивата на кръвната захар

Както вече беше споменато, коренът от цикория съдържа инулин – фибри, които са доказали, че помагат за регулиране на нивата на кръвната захар.

В едно проучване плъхове са били третирани с инулин от цикория в продължение на осем седмици. Установено е, че той помага за контролиране на кръвната захар, като подобрява начина на метаболизиране на въглехидратите [7].

Няколко други проучвания показват, че инулинът може да има благоприятен ефект върху кръвната захар и инсулиновата резистентност.

Инсулинът е хормонът, който транспортира захарта от кръвта до мускулите и тъканите, където тя може да се използва като гориво. Инсулиновата резистентност, която възниква при високи нива на инсулин за дълъг период от време, може да намали ефективността на този хормон и да доведе до висока кръвна захар.

В едно проучване инулинът намалява инсулиновата резистентност при 40 души с преддиабет [8].

А друго изследване показва, че 10 грама инулин дневно на гладно помага за намаляване на нивата на кръвната захар с близо 8,5% сред 49 жени с диабет.

Повечето проучвания обаче са насочени към инулина, а не към цикорията. Необходими са допълнителни изследвания, за да се определи ефектът, който самото кафе от цикория може да има върху кръвната захар.

Намалява възпалението

Възпалението е нормална реакция на имунната система. Когато стане хронично обаче, то може да доведе до някои сериозни заболявания [9].

Някои проучвания върху животни са установили, че коренът от цикория притежава противовъзпалителни свойства [10].

Повечето от настоящите изследвания се ограничават до проучвания върху животни. Необходими са още проучвания, за да се определи как коренът от цикория може да повлияе на възпалението при хората.

 

Кафето от цикория не съдържа кофеин

Кафето от цикория може да бъде отличен начин да намалите приема на кофеин.

Една нормална чаша кафе съдържа около 95 милиграма кофеин. Това количество може да варира в зависимост от редица фактори – сортът кафе, видът и количеството на напитката и т.н.

Консумацията на големи количества кофеин се свързва със странични ефекти като гадене, тревожност, сърцебиене, безпокойство и безсъние [11].

От друга страна, коренът от цикория не съдържа кофеин. Поради тази причина напитката е отлична алтернатива за тези, които искат да намалят приема на традиционното кафе.

Някои хора добавят корен от цикория към гореща вода за напълно безкофеинова напитка, докато други го смесват в малко количество обикновено кафе, за да се насладят на напитка с по-ниско съдържание на кофеин.

 

И все пак не е за всеки…

Въпреки че кафето от цикория се свързва с редица ползи за здравето, то не е за всеки.

При някои хора цикорията може да предизвика алергична реакция, причинявайки симптоми като болка, подуване и изтръпване на устата [12].

Хората с алергия към амброзия или брезов прашец трябва да избягват цикорията, за да ограничат негативните странични ефекти [13].

Ако изпитате някакви негативни симптоми след консумация на кафе от цикория, незабавно прекратете употребата и се консултирайте с вашия лекар.

Освен това кафето от цикория не се препоръчва за бременни жени, тъй като може да предизвика спонтанен аборт [14].

Автор: Марина Костова

___________________________________________________________________________________________________________________

Използвани източници:

[1] Guess ND, Dornhorst A, Oliver N, Bell JD, Thomas EL, Frost GS. A randomized controlled trial: the effect of inulin on weight management and ectopic fat in subjects with prediabetes. Nutr Metab (Lond). 2015 Oct 24;12:36. doi: 10.1186/s12986-015-0033-2. PMID: 26500686; PMCID: PMC4619305.

[2] Ramirez-Farias C, Slezak K, Fuller Z, Duncan A, Holtrop G, Louis P. Effect of inulin on the human gut microbiota: stimulation of Bifidobacterium adolescentis and Faecalibacterium prausnitzii. Br J Nutr. 2009 Feb;101(4):541-50. doi: 10.1017/S0007114508019880. Epub 2008 Jul 1. PMID: 18590586.

[3] Takeda A. Manganese action in brain function. Brain Res Brain Res Rev. 2003 Jan;41(1):79-87. doi: 10.1016/s0165-0173(02)00234-5. PMID: 12505649.

[4] Kennedy DO. B Vitamins and the Brain: Mechanisms, Dose and Efficacy–A Review. Nutrients. 2016;8(2):68. Published 2016 Jan 27. doi:10.3390/nu8020068

[5] Shreiner AB, Kao JY, Young VB. The gut microbiome in health and in disease. Curr Opin Gastroenterol. 2015 Jan;31(1):69-75. doi: 10.1097/MOG.0000000000000139. PMID: 25394236; PMCID: PMC4290017.

[6] Vandeputte D, Falony G, Vieira-Silva S, Wang J, Sailer M, Theis S, Verbeke K, Raes J. Prebiotic inulin-type fructans induce specific changes in the human gut microbiota. Gut. 2017 Nov;66(11):1968-1974. doi: 10.1136/gutjnl-2016-313271. Epub 2017 Feb 17. PMID: 28213610; PMCID: PMC5739857.

[7] Ning C, Wang X, Gao S, Mu J, Wang Y, Liu S, Zhu J, Meng X. Chicory inulin ameliorates type 2 diabetes mellitus and suppresses JNK and MAPK pathways in vivo and in vitro. Mol Nutr Food Res. 2017 Aug;61(8). doi: 10.1002/mnfr.201600673. Epub 2017 Apr 21. PMID: 28105758.

[8] Guess ND, Dornhorst A, Oliver N, Frost GS. A Randomised Crossover Trial: The Effect of Inulin on Glucose Homeostasis in Subtypes of Prediabetes. Ann Nutr Metab. 2016;68(1):26-34. doi: 10.1159/000441626. Epub 2015 Nov 17. PMID: 26571012.

[9] Hunter P. The inflammation theory of disease. The growing realization that chronic inflammation is crucial in many diseases opens new avenues for treatment. EMBO Rep. 2012;13(11):968-970. doi:10.1038/embor.2012.142

[10] Rizvi W, Fayazuddin M, Shariq S, Singh O, Moin S, Akhtar K, Kumar A. Anti-inflammatory activity of roots of Cichorium intybus due to its inhibitory effect on various cytokines and antioxidant activity. Anc Sci Life. 2014 Jul-Sep;34(1):44-9. doi: 10.4103/0257-7941.150780. PMID: 25737610; PMCID: PMC4342649.

[11] Smith A. Effects of caffeine on human behavior. Food Chem Toxicol. 2002 Sep;40(9):1243-55. doi: 10.1016/s0278-6915(02)00096-0. PMID: 12204388.

[12] Pirson F, Detry B, Pilette C. Occupational rhinoconjunctivitis and asthma caused by chicory and oral allergy syndrome associated with bet v 1-related protein. J Investig Allergol Clin Immunol. 2009;19(4):306-10. PMID: 19639727.

[13] Cadot P, Kochuyt AM, van Ree R, Ceuppens JL. Oral allergy syndrome to chicory associated with birch pollen allergy. Int Arch Allergy Immunol. 2003 May;131(1):19-24. doi: 10.1159/000070430. PMID: 12759485.

[14] Ernst E. Herbal medicinal products during pregnancy: are they safe? BJOG. 2002 Mar;109(3):227-35. doi: 10.1111/j.1471-0528.2002.t01-1-01009.x. PMID: 11950176.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *