Маточината – ароматна и полезна

Билки

Маточината е билка с аромат на лимон, която е от същото семейство като ментата.

Смята се, че тя произхожда от Европа, Северна Африка и Западна Азия, но днес се отглежда по целия свят.

Доказано е, че маточината има мощно антиоксидантно, антибактериално и противовъзпалително действие.

Свойствата на тази билка я превръщат в ефикасно средство за превенция срещу развитие на инфекции и вируси.

Традиционно маточината се използва за подобряване на настроението и когнитивните (познавателните) функции на мозъка, но ползи от нея не спират дотук.

В тази статия ще посочим 9 причини, поради които е добре да пиете чай от маточина или да я приемате на капсули като хранителна добавка.

 

#1 Помага при стрес

Смята се, че маточината успокоява симптомите на стрес, като по този начин подобрява настроението.

Проучване в лаборатория установява, че приемът на маточина облекчава симптомите при силен психологически стрес. Участниците, които са приемали билката, сами са съобщили, че след това са се чувствали значително по-отпуснати и спокойни [1].

 

#2 Намалява тревожността

Маточината може да се използва и за намаляване на симптомите на тревожност, като нервност и възбуда.

В научно изследване на хората е даван екстракт от маточина, който е смесван в напитки и кисело мляко. Участниците в проучването съобщават за положителни ефекти върху различни аспекти на настроението, включително за намалени нива на тревожност.

 

#3 Подобрява когнитивната (познавателната) функция

Учените правят изследване, за да видят какъв е ефектът на маточината върху подобряването на когнитивните функции.

Участниците са били помолени да изпълнят различни умствени задачи, включващи запомняне на информация, смятане и концентрация. Резултатите от тези упражнения показват, че хората, които са приемали маточина, са се представили по-добре от тези, които не са приемали екстракт от билката.

Учените все пак подчертават, че този ефект от маточината не продължава прекалено дълго време. Комбинирането на билката с храна влияе върху скоростта на усвояване, което може да е оказало влияние върху нейната ефикасност по време на изследването.

 

#4 Помага при безсъние

Комбинирането на маточина с валериана може да помогне за облекчаване на безпокойството и нарушенията на съня.

В едно проучване от 2006 г. са включени деца, страдащи от безсъние. На част от тях е даван чай с маточина и валериана, а на другите – не.

Резултатите показват, че при децата, които са приемали от билковата отвара, се наблюдава 70 – 80% подобрение на симптомите. Както изследователите, така и родителите, смятат, че маточината е много добро средство за справяне с безсъние [2].

Все пак са необходими още изследвания, за да се потвърдят тези резултати.

 

#5 Лекува херпес

Маточината може да се прилага директно при първите признаци на херпес.

Хора, имащи този проблем, са включени в научно изследване. Участниците са разделени на две групи. В едната са били лекувани с крем от маточнина, който е нанасян върху засегнатото място по четири пъти дневно в продължение на пет дни. В другата група е използван плацебо препарат. Установено е, че кожното раздразнение е било излекувано по-бързо при хората от първата група.

Изследователите също така предполагат, че използването на крем от маточина може да се използва превантивно срещу излизането на херпес.

#6 Справя се с лошото храносмилане

Ако изпитвате чести болки и дискомфорт в корема, маточината може да има положителен ефект върху храносмилането ви.

В едно научно изследване участниците са разделени на две групи, като първите са получили за десерт сорбе с екстракт от маточина, а вторите – без. Установено е, че хората от първата група са имали по-добро храносмилане след това [3].

Съвет: Ако имате лошо храносмилане, можете да добавите 1 чаена лъжичка маточина на прах в купичка сладолед или смути.

 

#7 Потиска гаденето 

Като се има предвид потенциалното ѝ въздействие върху храносмилателната система, маточината може да помогне и за облекчаване на чувството на гадене.

Един преглед от 2005 г. събира и оценява резултатите от няколко проучвания върху маточината. Установено е, че билката е полезна при лечение на стомашно-чревни симптоми [4].

Все пак е важно да се отбележи, че в много от проучванията маточината е използвана в комбинация с други билки. Необходими са допълнителни изследвания, за да се определи ефикасността ѝ, когато се приема самостоятелно.

 

#8 Облекчава главоболието

Маточината може да бъде полезна при лечение на главоболие, особено ако то е в резултат на стрес.

Нейните релаксиращи свойства могат да ви помогнат да се освободите от напрежението и да отпуснете мускулите си.

Също така се смята, че приемът на билката може да доведе до разширяване на стегнатите кръвоносни съдове, които предизвикват главоболие.

 

#9 Действа при зъбобол

Болкоуспокояващите свойства на маточината я правят добър избор при зъбобол. Освен че има релаксиращи свойства, се смята, че този домашен лек е насочен към възпаленията в организма. Необходими са допълнителни изследвания, за да се потвърдят тези констатации.

Как да използвате маточината при зъбобол: С памучен тампон нанесете масло от маточина върху засегнатата област. Не забравяйте да изберете масло, което вече е разредено с масло носител, например жожоба. Ако закупите чисто масло от маточина, трябва да го разредите.

*Важно! Етеричните масла не трябва да се прилагат директно върху кожата, докато не се разредят с масло носител.

 

Рискове

Маточина трябва да се използва само за кратък период от време. Правилото е да правите една седмица почивка след всеки три седмици употреба. Не трябва да приемате маточина за повече от четири месеца без прекъсване.

Говорете предварително с Вашия лекар, ако приемате:

  • лекарства за глаукома
  • лекарства за щитовидната жлеза
  • барбитурати
  • успокоителни
  • лекарства, които влияят на серотонина

Консултирайте се със специалист и ако:

  • сте бременна
  • кърмите
  • искате да приложите маточина на бебе или дете, което е на възраст под 12 години
  • имате планирана операция

Автор: Марина Костова

__________________________________________________________________________________________________________________

Използвани източници:

[1] Kennedy DO, Little W, Scholey AB. Attenuation of laboratory-induced stress in humans after acute administration of Melissa officinalis (Lemon Balm). Psychosom Med. 2004 Jul-Aug;66(4):607-13. doi: 10.1097/01.psy.0000132877.72833.71. PMID: 15272110.

[2] S.F. Müller, S. Klement, A combination of valerian and lemon balm is effective in the treatment of restlessness and dyssomnia in children, Phytomedicine, Volume 13, Issue 6, 2006, Pages 383-387, ISSN 0944-7113, https://doi.org/10.1016/j.phymed.2006.01.013.

[3] Gasbarrini G, Zaccone V, Covino M, Gallo A. Effectiveness of a “cold dessert”, with or without the addition of a mixture of digestive herbs, in subjects with “functional dyspepsia”. J Biol Regul Homeost Agents. 2010 Jan-Mar;24(1):93-8. PMID: 20385075.

[4] Ulbricht Catherine, Brendler Thomas, Gruenwald Joerg, Kligler Benjamin, Keifer David, Abrams Tracee, Woods Jen, Boon Heather, Kirkwood Catherine, Hackman Dana, Basch Ethan, PY  – 2005/02/01, 71, 114, Lemon balm (Melissa officinalis L.): an evidence-based systematic review by the Natural Standard Research Collaboration, 5, Journal of herbal pharmacotherapy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *