Няколко идеи как да направите кафето си още по-здравословно

Здравословни Съвети

Кафето е една от най-популярните напитки в света. Много здравни специалисти смятат, че ако не се прекалява с него, то може да е изключително полезно.

Различни изследвания показват, че кафето е богато на антиоксиданти.  Според някои експерти то изпреварва по този показател дори плодовете и зеленчуците, взети заедно [1], [2].

Ето няколко съвета, с които да направите кафето си още по-здравословно.

 

#1 Никакъв кофеин след 14:00 ч.

Кафето е един от най-богатите естествени източници на кофеин.

Известно е, че кофеинът е стимулант. Той дава прилив на енергия и ни помага да останем будни, когато се чувстваме уморени. Това обяснява и защо тази напитка е толкова популярна [3].

Ако пиете кафе късно през деня, това може да попречи на съня ви. А лошият сън се свързва с редица здравословни проблеми [4].

Поради тази причина е препоръчително да се въздържате от пиенето на кафе след 14:00 ч. или да избирате безкофеинов вариант. Добра идея е и да замените кафето с чаша чай.

Кофеинът обаче не влияе по еднакъв начин на всички хора. Доказано е, че при някои пиенето на кафе следобед не се отразява по никакъв начин на съня.

 

#2 Не прекалявайте със захарта в кафето

Въпреки че кафето само по себе си е здравословно, лесно можете да го превърнете в нещо вредно.

Най-сигурният начин за това е да му сложите много захар.

Добавената захар вероятно е една от най-вредните съставки в съвременната диета.

Захарта, главно поради голямото количество фруктоза в нея, е свързана с всякакви сериозни заболявания като затлъстяване и диабет [5].

Ако не можете да пиете кафето си горчиво, използвайте естествен подсладител като стевия.

 

#3 Изберете качествено кафе

Изберете качествена марка кафе, за предпочитане органично.

Качеството на кафето може да се различава в зависимост от това какъв е  методът на обработка и начинът на отглеждане.

Кафеените зърна обикновено се пръскат със синтетични пестициди и други химикали, които могат да бъдат вредни за човешкото здраве [6].

Въпреки това вредното въздействие на пестицидите в храните е спорно. Понастоящем има ограничени доказателства, че те действително причиняват вреда, когато се намират в ниски нива в продуктите.

На пазара вече се предлагат органични кафеени зърна. Предполага се, че те съдържат много по-малко количество синтетични пестициди.

 

#4 Добавете малко канела в кафето си

Канелата е вкусна подправка, която се съчетава изключително добре с аромата на кафето.

Проучванията показват, че канелата може да понижи кръвната захар, холестерола и триглицеридите при диабетици [7].

Ако обичате интересните вкусове, добавете щипка канела. Това е наистина една доста добра комбинация.

Експертите препоръчват да се използва цейлонска канела вместо по-често срещаната канела касия.

Повече за канелата можете да прочетете ТУК

 

#5 Избягвайте да добавяте нискомаслени млечни продукти

Нискомаслените млека и сметани, предлагани в търговската мрежа, обикновено са силно преработени и могат да съдържат съмнителни съставки.

Въпреки това няма много изследвания за въздействието върху здравето на тези продукти, когато се използват за подправяне на кафе. Съдържанието им варира в зависимост от марката и някои от тях може да се окажат дори здравословни.

Въпреки това пълноценните, естествени храни обикновено са по-добрият избор.

Ако не страдате от непоносимост към лактозата, най-доброят вариант е да подправите кафето си с истинска сметана или мляко, за предпочитане от крави, хранени с трева.

Проучванията показват, че млечните продукти съдържат някои важни хранителни вещества. Те са отличен източник на калций и могат да намалят риска от остеопороза и костни фрактури [8].

Освен това млякото от крави, хранени с трева, съдържа известно количество витамин К, който също се свързва с подобряване на здравето на костите [9].


#6 Добавете малко какао в кафето си

Какаото е наситено с антиоксиданти и се свързва с различни ползи за здравето, включително намален риск от сърдечни заболявания [10].

Опитайте да добавите малко какао на прах към кафето си за допълнителен вкус.

В много кафенета се сервира кафе мока (Caffè mocha), версия на лате (caffè latte) с вкус на шоколад. Имайте предвид обаче, че кафе мока обикновено е подсладено със захар.

Можете лесно да си приготвите такава напитка у дома и да пропуснете добавената захар.

 

#7 Пригответе си кафе с хартиен филтър

Свареното кафе съдържа кафестол, който може да повиши нивата на холестерола в кръвта [11].

Намаляването на нивата му обаче е лесно. Просто използвайте хартиен филтър.

Приготвянето на кафе с хартиен филтър ефективно намалява количеството на кафестола, но пропуска кофеина и полезните антиоксиданти [12].

Въпреки това кафестолът не е само лош. Последните проучвания при мишки показват, че той има антидиабетно действие [13].

 

#8 И все пак не прекалявайте

Въпреки че в умерени количества кафето е здравословно, консумирането на твърде големи количества от тази напитка може да намали общите ползи.

Прекомерният прием на кофеин може да има различни неблагоприятни странични ефекти [5].

Канадски експерти препоръчват да не се превишават 2,5 mg кофеин на килограм телесно тегло на ден.

Като се има предвид, че една средна чаша кафе може да съдържа около 95 mg кофеин, това съответства на около две чаши кафе на ден за човек, тежащ 80 kg.

Въпреки това различни изследвания сочат, че и много по-големи количества кофеин (400-600 mg) на ден (около 4-6 чаши) не са свързани с някакви неблагоприятни странични ефекти при повечето хора [14].

Пиенето на кафе е въпрос на балансиране на неговите рискове и ползи. Вслушвайте се в тялото си и не консумирайте повече, отколкото можете да понесете спокойно.

Автор: Марина Костова

—————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Сега можете да закупите продуктите на Cvetita Herbal с допълнителна отстъпка. Използвайте промо код BLOG10 при завършване на поръчката.

____________________________________________________________________________________________________________________________________

Използвани източници:

[1] Pulido R, Hernández-García M, Saura-Calixto F. Contribution of beverages to the intake of lipophilic and hydrophilic antioxidants in the Spanish diet. Eur J Clin Nutr. 2003 Oct;57(10):1275-82. doi: 10.1038/sj.ejcn.1601685. PMID: 14506489.

[2] Svilaas A, Sakhi AK, Andersen LF, Svilaas T, Ström EC, Jacobs DR Jr, Ose L, Blomhoff R. Intakes of antioxidants in coffee, wine, and vegetables are correlated with plasma carotenoids in humans. J Nutr. 2004 Mar;134(3):562-7. doi: 10.1093/jn/134.3.562. PMID: 14988447.

[3] Ferré S. Mechanisms of the psychostimulant effects of caffeine: implications for substance use disorders. Psychopharmacology (Berl). 2016 May;233(10):1963-79. doi: 10.1007/s00213-016-4212-2. Epub 2016 Jan 20. PMID: 26786412; PMCID: PMC4846529.

[4] Medic G, Wille M, Hemels ME. Short- and long-term health consequences of sleep disruption. Nat Sci Sleep. 2017 May 19;9:151-161. doi: 10.2147/NSS.S134864. PMID: 28579842; PMCID: PMC5449130.

[5] Tappy L, Lê KA. Health effects of fructose and fructose-containing caloric sweeteners: where do we stand 10 years after the initial whistle blowings? Curr Diab Rep. 2015 Aug;15(8):54. doi: 10.1007/s11892-015-0627-0. PMID: 26104800; PMCID: PMC4477723.

[6] Mekonen S, Ambelu A, Spanoghe P. Effect of Household Coffee Processing on Pesticide Residues as a Means of Ensuring Consumers’ Safety. J Agric Food Chem. 2015 Sep 30;63(38):8568-73. doi: 10.1021/acs.jafc.5b03327. Epub 2015 Sep 18. PMID: 26344013.

[7] Khan A, Safdar M, Ali Khan MM, Khattak KN, Anderson RA. Cinnamon improves glucose and lipids of people with type 2 diabetes. Diabetes Care. 2003 Dec;26(12):3215-8. doi: 10.2337/diacare.26.12.3215. PMID: 14633804.

[8] Wadolowska L, Sobas K, Szczepanska JW, Slowinska MA, Czlapka-Matyasik M, Niedzwiedzka E. Dairy products, dietary calcium and bone health: possibility of prevention of osteoporosis in women: the Polish experience. Nutrients. 2013 Jul 16;5(7):2684-707. doi: 10.3390/nu5072684. PMID: 23863825; PMCID: PMC3738995.

[9] Pearson DA. Bone health and osteoporosis: the role of vitamin K and potential antagonism by anticoagulants. Nutr Clin Pract. 2007 Oct;22(5):517-44. doi: 10.1177/0115426507022005517. PMID: 17906277.

[10] Latif R. Health benefits of cocoa. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2013 Nov;16(6):669-74. doi: 10.1097/MCO.0b013e328365a235. PMID: 24100674.

[11] Post SM, de Wit EC, Princen HM. Cafestol, the cholesterol-raising factor in boiled coffee, suppresses bile acid synthesis by downregulation of cholesterol 7 alpha-hydroxylase and sterol 27-hydroxylase in rat hepatocytes. Arterioscler Thromb Vasc Biol. 1997 Nov;17(11):3064-70. doi: 10.1161/01.atv.17.11.3064. PMID: 9409294.

[12] Rendón MY, Dos Santos Scholz MB, Bragagnolo N. Is cafestol retained on the paper filter in the preparation of filter coffee? Food Res Int. 2017 Oct;100(Pt 1):798-803. doi: 10.1016/j.foodres.2017.08.013. Epub 2017 Aug 5. PMID: 28873752.

[13] Mellbye FB, Jeppesen PB, Shokouh P, Laustsen C, Hermansen K, Gregersen S. Cafestol, a Bioactive Substance in Coffee, Has Antidiabetic Properties in KKAy Mice. J Nat Prod. 2017 Aug 25;80(8):2353-2359. doi: 10.1021/acs.jnatprod.7b00395. Epub 2017 Aug 1. PMID: 28763212.

[14] Nawrot P, Jordan S, Eastwood J, Rotstein J, Hugenholtz A, Feeley M. Effects of caffeine on human health. Food Addit Contam. 2003 Jan;20(1):1-30. doi: 10.1080/0265203021000007840. PMID: 12519715.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *