За какво е полезен ябълковият оцет

Здравословни Съвети

Ябълковият оцет се използва от векове както в кулинарията, така и в медицината.

Според мнозина той може да бъде лек за редица здравословни проблеми. Но какво казва медицината?

Ябълковият оцет има различни здравословни свойства, включително антимикробно и антиоксидантно действие.

Освен това редица научни изследвания показват, че той може да подпомогне:

  • загубата на тегло
  • намаляване на холестерола
  • понижаване на нивата на кръвната захар
  • подобряване на симптомите на диабет

В тази статия ще разгледаме някои от ползите, които ябълковият оцет носи за здравето.

 

Богат е на много полезни вещества

Производството на ябълковия оцет представлява двуетапен процес.

Първо, смачканите ябълки се оставят на въздействието на дрожди, които ферментират захарите и ги превръщат в алкохол.

След това се добавят бактерии, които допълнително ферментират алкохола, превръщайки го в оцетна киселина – основното активно съединение в ябълковия оцет.

Оцетната киселина придава на продукта силната кисела миризма и вкус. Изследователите смятат, че тази киселина прави ябълковия оцет толкова полезен за здравето. Той съдържа 5-6% оцетна киселина [1].

Органичният, нефилтриран ябълков оцет съдържа и вещество, наречено „майка“. То се състои от протеини, ензими и „добри“ бактерии, които правят течността мътна.

Някои хора смятат, че именно „майката“ е причина за повечето от полезните качества на оцета.

Въпреки че ябълковият оцет не съдържа много витамини или минерали, той предлага малко количество калий. В зависимост от това как е произведен, той може да съдържа също аминокиселини и антиоксиданти.

 

Унищожава вредните бактерии

Оцетът може да помогне за унищожаването на патогенни микроорганизми, включително бактерии [2].

Неслучайно оцетът се използва за почистване и дезинфекция, за лечение на гъбички по ноктите, брадавици и ушни инфекции.

Още преди 2000 г. Хипократ, бащата на съвременната медицина, е използвал оцет за почистване на рани.

Освен това оцетът е и консервант за храни. Проучванията показват, че той възпрепятства развитието на бактерии като ешерихия коли (E. Coli) и предотвратява развалянето на храната [3], [4].

По неофициални данни разреденият ябълков оцет може да помогне и при акне, когато се прилага върху кожата. Това твърдение обаче, не е подкрепено с научни изследвания.

 

Подпомага лечението на диабет

Едно от най-убедителните приложения на оцета е подпомагането на лечението на диабет тип 2.

Това заболяване се характеризира с високи нива на кръвната захар, причинени от инсулинова резистентност или неспособност за производство на инсулин [5].

Дори и хората без диабет трябва да следят кръвната си захар, тъй като според някои изследователи високите нива са основна причина за стареенето и за появата на различни хронични заболявания.

Най-ефективният и здравословен начин за регулиране на нивата на кръвната захар е да се избягват рафинираните въглехидрати и захарта, но ябълковият оцет също може да има благоприятен ефект.

Научно изследване показва, че оцетът може да подобри инсулиновата чувствителност с 19 – 34% и да понижи кръвната захар, когато се консумират много въглехидрати [6].

Друго проучване при хора с диабет съобщава, че консумацията на 2 супени лъжици ябълков оцет преди лягане намалява кръвната захар с 4% на следващата сутрин [7].

Многобройни други изследвания показват, че оцетът може да подобри инсулиновата функция и да понижи нивата на кръвната захар след хранене [8], [9].

Все пак ако в момента приемате лекарства за понижаване на кръвната захар, посъветвайте се с лекар, преди да увеличите приема на какъвто и да е вид оцет.

 

Подпомага загубата на тегло

Няколко проучвания върху хора показват, че оцетът може да увеличи чувството за ситост. Това от своя страна води до консумиране на по-малко калории и до отслабване.

Според едно проучване консумирането на оцет заедно с храна, богата на въглехидрати, води до увеличаване на чувството за ситост, което кара участниците да приемат с 200 – 275 калории по-малко през останалата част от деня [10].

Освен това 3-месечено проучване, проведено сред 175 души със затлъстяване, показва, че ежедневният прием на ябълков оцет води до леко намаляване на коремните мазнини и загубата на тегло. Резултатите обаче не са впечатляващи.

След края на изследването е установено, че вземането на 1 супена лъжица (15 мл) дневно е довело до загуба на едва 1,2 кг. А след консумацията на 2 супени лъжици (30 мл) резултатът е 1,7 кг.

Подобрява здравето на сърцето при животните

Сърдечните заболявания са една от водещите причини за смърт в световен мащаб.

Изследванията показват, че оцетът може да подобри няколко от рисковите фактори. Много от проучванията обаче са проведени върху животни.

Тези изследвания сочат, че ябълковият оцет може да понижи нивата на холестерола и триглицеридите, както и на няколко други рискови фактора. [11], [12].

Някои изследвания при плъхове показват също, че оцетът намалява кръвното налягане, което е една от основните причини за сърдечни заболявания и проблеми с бъбреците [13].

Въпреки това няма достатъчно доказателства, че оцетът влияе благоприятно върху здравето на сърцето при хората.

 

Полезен е за кожата

Ябълковият оцет е често срещано средство за лечение на дерматологични заболявания като суха кожа и екзема [14].

Кожата е естествено леко киселинна. Използването на ябълков оцет за локално приложение може да помогне за възстановяване на естественото рН, като подобри защитната кожна бариера.

От друга страна, алкалните сапуни и почистващи препарати биха могли да раздразнят екземата, влошавайки симптомите.

Като се имат предвид антибактериалните му свойства, ябълковият оцет би могъл да помогне за предотвратяване на кожни инфекции, свързани с екзема и други кожни заболявания.

Въпреки това едно проучване при 22 души с екзема съобщава, че лечението с ябълков оцет не подобрява кожната бариера и предизвиква дразнене на кожата [15].

Според други проучвания обаче той може да бъде използван като естествен ексфолиант за отстраняване мъртвите клетки от лицето и тялото.

Някои хора използват разреден ябълков оцет за измиване на лицето или за тонизиране. Идеята е, че той може да убие бактериите и да предотврати появата на петна.

Освен това ябълковият оцет може да помогне за завяхването на пъпки и намаляването на акне. В случая оцетът се разрежда с филтрирана вода и се нанася върху засегнатите части на кожата.

 

Придава блясък на косата

Ябълковият оцет има благоприятно действие и върху косата. Той може да подобри състоянието на скалпа и да направи косъма по-мек, гладък и лъскав.

Някои хора приключват миенето на косата, като я изплакват с разреден ябълков оцет. Рецептата е 3 супени лъжици оцет и 1 л вода.

Освен това ябълковият оцет е полезен и за скалпа, като почиства кожата на главата и отстранява омазняването.

 

Дозировка и начин на употреба

Най-добрият начин да включите ябълковия оцет в диетата си е да го използвате при готвене. Той е лесна добавка към храни като дресинги за салати и домашно приготвена майонеза.

Някои хора също така обичат да го разреждат във вода и да го пият като напитка. Обичайните дози варират от 1-2 чаени лъжички (5-10 мл) до 1-2 супени лъжици (15-30 мл) на ден, разбъркани в голяма чаша вода.

Препоръчително е да започнете с малки дози. Прекалено много оцет може да предизвика вредни странични ефекти, включително увреждане на зъбния емайл и потенциални взаимодействия с определени лекарства.

Някои диетолози препоръчват използването на органичен, нефилтриран ябълков оцет, който съдържа „майка“.

Автор: Марина Костова

 

———————————————————————————————————

Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Сега можете да закупите продуктите на Cvetita Herbal с допълнителна отстъпка. Използвайте промо код BLOG10 при завършване на поръчката.

________________________________________________________________

Използвани източници:

[1] Ho CW, Lazim AM, Fazry S, Zaki UKHH, Lim SJ. Varieties, production, composition and health benefits of vinegars: A review. Food Chem. 2017 Apr 15;221:1621-1630. doi: 10.1016/j.foodchem.2016.10.128. Epub 2016 Oct 31. PMID: 27979138.

[2] Yagnik D, Serafin V, J Shah A. Antimicrobial activity of apple cider vinegar against Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Candida albicans; downregulating cytokine and microbial protein expression. Sci Rep. 2018;8(1):1732. Published 2018 Jan 29. doi:10.1038/s41598-017-18618-x

[3] Park SY, Kang S, Ha SD. Antimicrobial effects of vinegar against norovirus and Escherichia coli in the traditional Korean vinegared green laver (Enteromorpha intestinalis) salad during refrigerated storage. Int J Food Microbiol. 2016 Dec 5;238:208-214. doi: 10.1016/j.ijfoodmicro.2016.09.002. Epub 2016 Sep 5. PMID: 27665528.

[4] Entani E, Asai M, Tsujihata S, Tsukamoto Y, Ohta M. Antibacterial action of vinegar against food-borne pathogenic bacteria including Escherichia coli O157:H7. J Food Prot. 1998 Aug;61(8):953-9. doi: 10.4315/0362-028x-61.8.953. PMID: 9713753.

[5] Sami W, Ansari T, Butt NS, Hamid MRA. Effect of diet on type 2 diabetes mellitus: A review. Int J Health Sci (Qassim). 2017;11(2):65-71.

[6] Carol S. Johnston, PHD, Cindy M. Kim, MS and Amanda J. Buller, MS, Address correspondence to Carol S. Johnston, Department of Nutrition, Arizona State University, East Campus, 7001 E. Williams Field Rd, Mesa, AZ 85212. E-mail: carol.johnston@asu.edu

[7] Andrea M. White, PHD and Carol S. Johnston, PHD, Address correspondence and reprint requests to Dr. Carol S. Johnston, 7001 E. Williams Field Rd., Mesa, AZ 85212. E-mail: carol.johnston@asu.edu

[8] Shishehbor F, Mansoori A, Shirani F. Vinegar consumption can attenuate postprandial glucose and insulin responses; a systematic review and meta-analysis of clinical trials. Diabetes Res Clin Pract. 2017 May;127:1-9. doi: 10.1016/j.diabres.2017.01.021. Epub 2017 Mar 2. PMID: 28292654.

[9] Lim J, Henry CJ, Haldar S. Vinegar as a functional ingredient to improve postprandial glycemic control-human intervention findings and molecular mechanisms. Mol Nutr Food Res. 2016 Aug;60(8):1837-49. doi: 10.1002/mnfr.201600121. Epub 2016 Jun 27. PMID: 27213723.

[10] Johnston CS, Buller AJ. Vinegar and peanut products as complementary foods to reduce postprandial glycemia. J Am Diet Assoc. 2005 Dec;105(12):1939-42. doi: 10.1016/j.jada.2005.07.012. PMID: 16321601.

[11] Fushimi T, Suruga K, Oshima Y, Fukiharu M, Tsukamoto Y, Goda T. Dietary acetic acid reduces serum cholesterol and triacylglycerols in rats fed a cholesterol-rich diet. Br J Nutr. 2006 May;95(5):916-24. doi: 10.1079/bjn20061740. PMID: 16611381.

[12] Setorki M, Asgary S, Eidi A, Rohani AH, Khazaei M. Acute effects of vinegar intake on some biochemical risk factors of atherosclerosis in hypercholesterolemic rabbits. Lipids Health Dis. 2010;9:10. Published 2010 Jan 28. doi:10.1186/1476-511X-9-10

[13] Kondo S, Tayama K, Tsukamoto Y, Ikeda K, Yamori Y. Antihypertensive effects of acetic acid and vinegar on spontaneously hypertensive rats. Biosci Biotechnol Biochem. 2001 Dec;65(12):2690-4. doi: 10.1271/bbb.65.2690. PMID: 11826965.

[14] Lee NR, Lee HJ, Yoon NY, Kim D, Jung M, Choi EH. Application of Topical Acids Improves Atopic Dermatitis in Murine Model by Enhancement of Skin Barrier Functions Regardless of the Origin of Acids. Ann Dermatol. 2016;28(6):690-696. doi:10.5021/ad.2016.28.6.690

[15] Feldstein S, Afshar M, Krakowski AC. Chemical Burn from Vinegar Following an Internet-based Protocol for Self-removal of Nevi. J Clin Aesthet Dermatol. 2015;8(6):50.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *