Как да направим празниците незабравими за семейството

Здравословни Съвети

Да, наред с хубавите емоции, които празниците носят, понякога те са съпроводени и с доста стрес.

Трябва да се купуват подаръци, да се посрещат гости или да се посещават семейни събирания, да се организират пътувания… и не на последно място да се погрижим за незабравимите празнични спомени на децата.

Все пак има някои малки трикове, които могат да ни помогнат да задържим доброто си настроение и да се насладим на празниците със семейството.

Ето какво съветват експерти от Американската академия по педиатрия (ААП).

 

Направете си график

Независимо дали сте на 4 или на 40 години, всички сме създания на навика, така че се опитайте да се придържате към редовния си график, дори когато празниците са в разгара си.

„Празниците са изпълнени с толкова много очакване и подготовка за пазаруване, пътуване, прекарване на време със семейството, спазване на специални традиции и дейности, че семействата в крайна сметка зарязват графиците си. Това изнервя всички… включително и децата“, казва д-р Ари Браун, педиатър в Тексас и говорител на AAП пред Healthline.

По думите ѝ празниците могат да бъдат потискащи и свръхстимулиращи, особено за малките деца, което води до изблици на гняв или на сълзи.

„Уважавайте нуждата на детето си от почивка и презареждане“, допълва експертът.

Освен това специалистите подчертават, че без значение колко е натоварена програмата ни, трябва да намираме време да се храним по установения ни график.

„Лесно е да пропускаме ядене или да правим по-дълги паузи между храненията заради многото ангажименти. Това може да е нормално за възрастните, но децата се нуждаят от график, а телата им – от храна“, добавя от своя страна д-р Ейми Шапиро, основател и директор на Real Nutrition NYC.

Тя препоръчва по време на празниците да имате в хладилника си и по-обикновени храни, в случай, че детето не е очаровано от празничните блюда.

„По време на празниците сме склонни да се наслаждаваме на ястия, които са необичайни. Винаги препоръчвам да имате на разположение една „безопасна“ храна, която можете да съчетаете с нещо ново, което детето да опита.“, казва д-р Шапиро.

 

Помагайте на другите

Експертите казват, че е трудно да се чувстваш зле, когато правиш нещо добро.

Затова потърсете хора, които се нуждаят от помощ по време на празничния сезон, и им подайте ръка.

„Въпреки че не е необходимо да се правят специални изследвания, за да се убедим, че оказването на помощ ни кара да се чувстваме по-добре, има проучвания, които потвърждават точно това“, обяснява д-р Лесли Бекер-Фелпс, психолог и автор на книгата за взаимопомощ „Да се възстановиш след отхвърляне“.

По думите ѝ емпиричните изследвания показват, че хората се чувстват оценени и удовлетворени, когато виждат, че другите се възползват от и оценяват техните усилия.

Представете си колко силно би било това чувство, ако обедините усилия в семейството и всички заедно помогнете на хора в нужда.

„Съществуват доказателства, че обичайното алтруистично поведение повишава нивата на допамин в мозъка. Това кара хората да се чувстват по-спокойни, да имат по-висока самооценка, да изпитват по-малко емоционален стрес и като цяло да са по-щастливи“, посочва Бекер-Фелпс.

 

Избирайте разумно подаръците

Купуването на подаръци е колкото приятно, толкова и стресиращо понякога. Особено, когато става въпрос за децата. Едва ли някой би искал да види разочарование в очите на дете, което току-що е разопаковало подаръка си.

Затова експертите от ААП съветват да пазарувате разумно, като избирате играчки. Важно е те да отговарят на възрастта, способностите, уменията и конкретните интереси на детето.

„Обърнете внимание на възрастта върху кутията и се уверете, че детето, за което купувате играчката, е на същата възраст като посочената или е с 2 години по-голямо“, казва Джаки Куко, старши редактор на сайта The Toy Insider.

По думите ѝ, ако купите играчка, която е за много по-малка възраст, по всяка вероятност тя няма да е интересна за детето. И обратно – ако вземете нещо, което е за по-голяма възраст, има опасност подаръкът да бъде неразбран и практически да е неизползваем. И в двата случая рискувате детето да остане разочаровано.

„Пазарувайте, като имате предвид интересите на децата, за да знаете какво харесват и да можете да им поднесете подходящ и желан подарък.“, допълва Куко.

За щастие или не, днешните деца израстват със смарт устройства. Ако сте решили подаръкът тази година да бъде именно такъв, експертите препоръчват да избирате устройства, които предлагат защитени с код за достъп функции на уеб браузъра. По този начин ще можете да контролирате нещата, дори когато играта е в ръцете на детето.


И все пак поставяйте ограничения

Колкото и да искате да виждате усмивката върху лицето на детето си, трябва да поставите ясни правила за ползването на смарт устройствата.

Това ограничение би трябвало да важи и за възрастните, особено когато се седне около празничната трапеза.

Празниците са чудесно време за всички да се изключат от мрежата.

„Родителите могат да ограничат както общото време, прекарано пред електронните устройства, така също отделни приложения и дейности. Освен това те могат да упражняват известен контрол върху видовете съдържание, до които децата имат достъп. Има възможност например да не позволяват възпроизвеждането на филми и игри без код за достъп, както и да блокират достъпа до определени приложения“, казва Андрю Мур-Криспин, директор на един от мобилните оператори в САЩ.

Той подчертава, че възрастните трябва да дават пример на децата кои моменти са подходящи и кои не за използването на електронни устройствата.

„Децата трябва да разберат защо въвеждаме правила и ограничения около използването на смартфон или друго устройство. Добре е да обясним, че става дума за насърчаване на интелигентното и отговорно използване, а не за наказване или упражняване на контрол“, допълва Мур-Криспин.

 

Правете неща заедно

Сезонът е подходящ за създаване на семейните традиции, като например приготвяне на ястия по рецепти на баба, настолни игри, пеене на песни, гледане на комедии с чаша горещ шоколад в ръка, бой със снежни топки и т.н. Казано накратко: Правете неща, които създават спомени!

Това е идеално време да покажете на децата си някои от забравените игри, с които вие самите сте израснали.

“Семейната вечер, посветена на игрите, е и чудесен начин да общувате повече с децата и близките си. Важно е само да изберете игра, която да е подходяща и за най-малките“, подчертава Джаки Куко.

Празниците са чудесна възможност да се свържете отново със семейството и да прекарате качествено време заедно.

 

В заключение: Запазете спокойствие!

Колкото и да ви е напрегнато по време на празниците, не позволявайте стресът да вземе превес. Знайте, че ако вие нервничите и сте неспокойни, ще предадете това настроение и на децата си. Така че правете неща, които ви помагат да запазите самообладание и да се чувствате добре.

Без значение колко задачи имате да свършите, отделете няколко минути, за да дишате дълбоко и да се отпуснете.

Готвене, чистене, посрещане на гости, пътуване, купуване на подаръци, забавления… Трудно е да се върши всичко това, особено ако сте нагърбени и с отговорността на родител. И все пак… Наслаждавайте се на мига. Знайте, че най-хубавите празнични моменти не са написани по сценарий. Отделете време за себе си. Децата ще ви благодарят за това и ще гледат на вас като на модел за подражание… ако вие сте спокойни, те също ще бъдат такива!

Автор: Марина Костова

——————————————————————————————————————————————

Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Сега можете да закупите продуктите на Cvetita Herbal с допълнителна отстъпка. Използвайте промо код BLOG10 при завършване на поръчката.

___________________________________________________________________________________

Използвани източници:

healthline.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *