Днес е Бъдни вечер! Какво повелява традицията?

Здравословни Съвети Здравословно Хранене

Вечерта на 24 декември е една от най-специалните дати в обредния календар на българите. Затова екипа на Activo.bg реши да посвети днешната си статия на този необикновен ден.

Традицията повелява на Бъдни вечер семейството да се събира, но не за да празнува шумно, а да сподели вечерята тихо и смирено, в очакване на Рождество Христово.

Бъдни вечер е наричана още Малка Коледа, Суха Коледа или Мали Божич. Това е първата от трите „кадени вечери“ и е свързана с чудото, което предстои да преживеят християните – раждането на Младенеца.

В това време, изпълнено с тайнственост, хората отправят поглед към бъдещето, с надежда за повече доброта, здраве, радост, щастие и късмет.

Как са празнували нашите деди?

Навремето на днешния ден момите спазвали много забрани, за да бъдат щастливи и благополучни през годината. А старите жени се отдавали на гадания и заклинания за здраве, щастие и късмет. Те се опитвали да предскажат бъдещия живот на моми и ергени, какво ще е времето през следващите 12 месеца, дали ще е плодовита годината. Вярвало се, че на Бъдни вечер птиците спирали да пеят, листата на дърветата не трептели, а водите и реките преставали да текат.

Част от празничната традиция бил бъдникът – дебело крушево дърво, което стопанинът на всеки дом донасял за Бъдни вечер. Той запалвал голям огън – символ на небесното слънце, източник на топлината и светлината.

По традиция бъдникът се миросвал за плодородие и добър живот. Оставяли го да гори през цялата нощ и го пазели да не угасне, за да не си отиде късметът от дома. Живите въглени от него слагали в прикадена вода. Пазели от нея през цялата година, за да помага при болести и зли сили.

Култово място в навечерието на Коледа заемал обредния хляб – наричан Боговица, вечерник, светец. Месели го млади булки или моми, облечени в празнични носии, с китки от босилек или червено мушкато, втъкнати в косите им. Погачата месели с мълчана вода, брашното пресявали по три пъти, през три сита. С водата, с която измивали точилката и ръцете си, момите пръскали кошарите, да се плодят овцете.

Боговицата се слагала в средата на празнична трапеза, наредена върху слама, символизираща сламата в яслата, където бил положен Младенецът след раждането му. Тя имала повече символичен характер, затова на нея се слагало от всичко, което е родила земята – царевица, чесън, лук, боб, ябълки, ошав, пуканки, орехи и различни постни ястия.

Празничната трапеза

Празничната вечер започвала с прикадяване на софрата. После стопанинът излизал на двора с хляба, запалена свещ и чаша вино, за да покани всички светци, покровители на бурите и градушките. След това питата разчупвал над главата си. Първото парченце се наричало на къщата, а второто оставяли пред иконата на Св. Богородица. След което от обредния хляб се раздавало по парченце на всеки член в семейството.

Прието е на Бъдни вечер ястията да са само постни и да са нечетен брой – 7, 9 или 11.

На трапезата се оставало дълго, като се вярвало, че така магическите знаци на съдбата ще бъдат изпълнени. От всяка гозба се заделяло по малко за починалите близки и на сутринта се носели на гробищата. В някои краища на България след вечерята част от сламата се палела на най-високото място и там се гадаело кой ще има най-голям берекет и късмет през годината. Другаде от сламата слагали върху плодните дръвчета, за да раждат повече плодове.

Предвестници на добрите вести и на жизнерадостната атмосфера на Бъдни вечер били коледарите – деца от 8 до 12 години. Те се обличали празнично и носели дрянови тояги, украсени с пуканки, червени и бели конци, сушени плодове и дребни парички. Обикаляли от къща на къща, пеели песни и наричали за здраве всеки член на семейството, изричайки специални слова и благословии. Въодушевените стопани ги посрещали със сито, пълно с пшеница, посипвали главите им със зърно или пуканки, дарявали ги с кравайчета, орехи, ябълки, сушени сливи.

Екипът на Activo.bg Ви пожелава светли празници, здраве и светлина в дома и в душите!

Автор: Марина Костова
—————————————————————————————————————————-

Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Сега можете да закупите продуктите на Cvetita Herbal с допълнителна отстъпка. Използвайте промо код BLOG10 при завършване на поръчката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *