Какви са ползите за здравето от бадемовото масло

Здравословни Съвети

Освен че са много вкусни, бадемите са и изключително полезни. Те са пълни със здравословни мазнини, фибри, фитохимикали, витамини и минерали.

Бадемите са отглеждани още преди хилядолетия, но е отнело доста време за наименуването им. За тяхна родина се смята Близкия изток. Но днес най-големият производител на бадеми в света е американският щат Калифорния.

Освен целите ядки, ползи за здравето носи и бадемовото масло, извлечено от тях.

В тази статия ще разгледаме някои от тях.

 

Какво представлява бадемовото масло?

Почти половината от теглото на изсушения бадем е масло.

Зрелите бадеми се пресоват, за да се извлече маслото с минимална топлина. Това нерафинирано бадемово масло запазва хранителните вещества и вкуса.

За производството на рафинирано бадемово масло се използва висока температура, а понякога и химикали.

Макар че рафинираното бадемово масло е по-устойчиво на топлина, то може да няма хранителната стойност на нерафинираните видове.

Важно е да се отбележи, че бадемовото масло, което се нарича още сладко бадемово масло, не е същото като горчивото бадемово масло.

Горчивото бадемово масло се произвежда от различен сорт бадеми. То се рафинира, за да се отстранят токсините, които се съдържат естествено в кожата на бадемите.

 

Общи ползи от бадемовото масло

Бадемовото масло е пълно с витамин Е и е чудесен източник на магнезий, фосфор и мед. Тъй като е изключително богато на антиоксиданти, то има свойството да се бори успешно със свободните радикали, които могат да са причина за сериозни заболявания.

Освен това бадемовото масло има противовъзпалителни свойства и повишава имунитета.

То съдържа омега-3 мастни киселини и може да помогне за поддържането на здравословни нива на холестерола, както и да подобри паметта.

Има сведения, че бадемовото масло намалява риска от сърдечни и онкологични заболявания.

 

Ползи за кожата

От векове бадемовото масло се използва за успокояване на кожни раздразнения и за заздравяване на рани. В древните китайски и аюрведични практики то се прилага за лечение на екзема и псориазис.

Тъй като е антибактериално и богато на витамин А, бадемовото масло може да се използва за лечение на акне. Концентрацията на витамин Е в него пък помага за лечение на слънчево изгаряне, избледняване на белези и намаляване признаците на стареене.

Бадемовото масло попива бързо и е мощен овлажнител, като предотвратява загубата на влагата от кожата. Така че може да се използва както за лице, така и за тяло. То е изключително подходящо за масаж. Можете да го нанасяте самостоятелно или да го смесите с етерични масла, за да извлечете ползите от него.

Освен за овлажняване на кожата, използването на бадемово масло е чудесен начин да подобрите тена си. Може да се прилага и като средство за отстраняване на грим.

Не на последно място бадемовото масло има мощни противогъбични свойства.

Ползи за косата

Освен за кожата, бадемовото масло е изключително полезно и за косата.

То е богато на витамин В-7 или биотин, така че помага за поддържането на косата и ноктите здрави и силни.

Бадемовото масло съдържа естествен SPF 5 (слънцезащитен фактор) и може да защити косата ви от вредните слънчеви лъчи.

Можете да използвате бадемовото масло като средство за третиране на скалпа. Неговите антибактериални и фунгицидни свойства го правят ефективно за балансиране на дрождите, които причиняват пърхота. То лесно попива в кожата, така че действа добре при хидратирането на скалпа и почистването на космените фоликули.

Освен това бадемовото масло може да предотврати цъфтежа на косата и да я подхрани. То се справя чудесно дори и при много изтощена коса. Преди сушене нанесете малко количество по дължината на косата си, чак до краищата. По този начин ще хидратирате и намалите накъсването.

 

Може ли да се готви с бадемово масло?

Някои изследователи казват, че сърцето ще ви благодари за това, че консумирате бадемово масло.

То е пълно с мононенаситени мастни киселини и може да повиши нивата на „добрия“ холестерол или липопротеините с висока плътност (HDL).

Същевременно то има свойството да понижава нивата на „лошия“ холестерол, т.е. липопротеините с ниска плътност (LDL), когато замени наситените мазнени и трансмазнините.

Бадемовото масло може да помогне за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания. Това се дължи на високите нива на антиоксиданти, способността му да намалява възпаленията в организма и ефекта му върху холестерола.

Когато готвите с бадемово масло, не забравяйте да държите нерафинираните или необработени масла на слаб огън, за да предотвратите изгарянето и унищожаването на хранителната им стойност. Бадемовото масло се използва най-често за дресинг за салати, печене на слаба температура или като завършващо масло върху ястие, за да се придаде допълнителен вкус и хранителни вещества.

Рафинираното масло може да се използва за печене или сотиране, тъй като е обработено така, че да издържа на много по-висока температура – до 215°C.

Автор: Марина Костова

 ———————————————————————————————————————————————–

Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Сега можете да закупите продуктите на Cvetita Herbal с допълнителна отстъпка. Използвайте промо код BLOG10 при завършване на поръчката.


Използвани източници:

healthline.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *