Какво е комбуча и защо е полезна за здравето ни

Здравословни рецепти Здравословни Съвети

Под звучното име комбуча се крие една наистина безценна напитка, която крие много ползи за нашето здраве.

Комбуча е ферментирал зелен или черен чай, който се консумира от хиляди години. Смята се, че произхожда от Китай или Япония.

Освен че има същите ползи за здравето като чая, тази напитка е богата на полезни пробиотици. Съдържа също антиоксиданти и може да се справи с вредните бактерии, което я превръща в сигурен съюзник срещу редица заболявания.

Комбуча се произвежда, като към черния или зеления чай се добавят специфични щамове бактерии, дрожди и захар.  Процесът на ферментация трябва да продължи поне седмица. През това време върху повърхността на течността бактериите и дрождите образуват кора, подобна на гъби. Ето защо комбуча е известна още като „чай от гъби“ [1].

Може да убие бактериите

Едно от основните вещества, получени по време на ферментацията на комбуча, е оцетната киселина. Тя е същата, която се намира в изобилие и в оцета.

Подобно на полифенолите в чая, оцетната киселина е в състояние да убие много потенциално вредни микроорганизми [2].

Тази напитка има силни антибактериални свойства и се справя успешно срещу бактерии, причиняващи инфекции [3].

Антимикробните ефекти на комбуча потискат растежа на нежеланите бактерии, но не влияят на полезните пробиотични бактерии и дрожди, участващи във ферментацията.

Ето някои от полезните свойства на комбуча:

Съдържа антиоксиданти

Антиоксидантите са вещества, които се борят със свободните радикали (реактивни молекули, които могат да увредят нашите клетки) [4], [5].

За да бъдем здрави, тялото трябва да поддържа баланс между свободни радикали и антиоксиданти. Излишъкът от свободни радикали може да причини увреждане на клетките и да доведе до редица сериозни заболявания.

Няколко проучвания сочат, че антиоксидантите в комбуча (особено когато се прави със зелен чай) могат да помогнат за намаляване увреждането на ДНК в черния дроб.

Изследвания върху плъхове показват, че редовното пиене на комбуча намалява токсичността на черния дроб, причинена от токсични химикали. В някои случаи понижението е с над 70% [6], [7], [8], [9].

Въпреки че все още не съществуват изследвания върху хора, учените смятат, че напитката може да има благоприятно влияние върху чернодробните заболявания.

 

Пробиотици

Както вече беше споменато комбуча се получава при ферментацията на зелен или черен чай. По време на този процес в чая се развиват голямо количество бактерии, някои от които могат да имат пробиотичен ефект.

Различни проучвания свързват пробиотиците с по-добро храносмилане, намаляване на възпалението и облекчаване на симптомите при синдром на раздразнените черва.

Въпреки че все още няма доказателства за пробиотичните ползи от комбуча, тя съдържа няколко вида млечнокисели бактерии, които може да имат пробиотична функция [10].

Намалява риска от сърдечни заболявания

Сърдечните заболявания са водещата причина за смърт в световен мащаб.

Ключов фактор, допринасящ за сърдечните заболявания, е „лошият“ LDL холестерол, който може да повиши риска от инсулт и други сърдечни проблеми.

Няколко лабораторни проучвания върху плъхове показват, че комбуча може да помогне за намаляване на нивата на LDL холестерола, като същевременно повишава нивата на „добрия“ HDL холестерол [11], [12].

Доказано е, че хората, които пият зелен чай, имат до 31% по-нисък риск от развитие на сърдечни заболявания. Според някои учени тези ползи могат да се открият и от консумацията на комбуча [13], [14], [15].

Все пак са необходими допълнителни изследвания, за да се потвърдят тези ефекти.


Подпомага контролирането на диабет тип 2

Над 400 милиона души по света имат диабет тип 2, който причинява високи нива на кръвната захар и инсулинова резистентност.

Проучване на плъхове с диабет показва, че комбуча забавя храносмилането на въглехидратите, което намалява нивата на кръвната захар. Освен това напитката подобрява функцията на черния дроб и бъбреците [11].

Предпоалага се, че комбуча, приготвен от зелен чай, вероятно ще бъде още по-полезен. Причината е, че самият зелен чай доказано намалява нивата на кръвната захар [16].

Мащабно проучване, включващо почти 300 000 души, установява, че при пиещите зелен чай има 18% по-нисък риск от диабет [17].

Необходими са допълнителни изследвания при хора, за да се докажат категорично ползите от комбуча за контрол на кръвната захар .

 

 Справя се с депресията

Депресията засяга милиони хора по света, като много от тях не успяват да се справят сами.

Проучване от 2017 г. открива, че пробиотиците помагат за облекчаване на симптомите на депресия. Тъй като напитката комбуча е богата на пробиотици, учените смятат, че тя може да помогне за справяне с това психическо състояние.

 

Витамини и минерали

Доказано е, че комбуча съдържа полезни витамини и минерали. Маята разгражда захарта и произвежда витамин В1, В6 и В12. Някои изследователи смятат, че оттук започват много от полезните свойства на комбуча.

Хората, които страдат от ниски нива на различни витамини от група В, биха се почувствали по-добре, след консумацията на тази напитка.

Автор: Марина Костова

————————————————————————————

Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Сега можете да закупите продуктите на Cvetita Herbal с отстъпка. Използвайте промо код BLOG10 при завършване на поръчката.


Използвани източници:

[1] Chakravorty S, Bhattacharya S, Chatzinotas A, Chakraborty W, Bhattacharya D, Gachhui R. Kombucha tea fermentation: Microbial and biochemical dynamics. Int J Food Microbiol. 2016 Mar 2;220:63-72. doi: 10.1016/j.ijfoodmicro.2015.12.015. Epub 2016 Jan 7. PMID: 26796581.

[2] Sreeramulu G, Zhu Y, Knol W. Kombucha fermentation and its antimicrobial activity. J Agric Food Chem. 2000 Jun;48(6):2589-94. doi: 10.1021/jf991333m. PMID: 10888589.

[3] Kelly Alencar Silva, Thais Matsue Uekane, Jeniffer Ferreira de Miranda, Larissa Fernandes Ruiz, Juliana Cristini Brum da Motta, Cíntia Borges Silva, Nayla de Souza Pitangui, Alice Gonçalves Martins Gonzalez, Fabrício Freitas Fernandes, Adriene Ribeiro Lima, Kombucha beverage from non-conventional edible plant infusion and green tea: Characterization, toxicity, antioxidant activities and antimicrobial properties, Biocatalysis and Agricultural Biotechnology, 10.1016/j.bcab.2021.102032, 34, (102032), (2021).

[4] Cutler RG. Antioxidants and aging. Am J Clin Nutr. 1991 Jan;53(1 Suppl):373S-379S. doi: 10.1093/ajcn/53.1.373S. PMID: 1985414.

[5] Ames BN, Shigenaga MK, Hagen TM. Oxidants, antioxidants, and the degenerative diseases of aging. Proc Natl Acad Sci U S A. 1993;90(17):7915-7922. doi:10.1073/pnas.90.17.7915

[6] Murugesan GS, Sathishkumar M, Jayabalan R, Binupriya AR, Swaminathan K, Yun SE. Hepatoprotective and curative properties of Kombucha tea against carbon tetrachloride-induced toxicity. J Microbiol Biotechnol. 2009 Apr;19(4):397-402. doi: 10.4014/jmb.0806.374. PMID: 19420997.

[7] Dipti P, Yogesh B, Kain AK, Pauline T, Anju B, Sairam M, Singh B, Mongia SS, Kumar GI, Selvamurthy W. Lead induced oxidative stress: beneficial effects of Kombucha tea. Biomed Environ Sci. 2003 Sep;16(3):276-82. PMID: 14631833.

[8] Pauline T, Dipti P, Anju B, Kavimani S, Sharma SK, Kain AK, Sarada SK, Sairam M, Ilavazhagan G, Devendra K, Selvamurthy W. Studies on toxicity, anti-stress and hepato-protective properties of Kombucha tea. Biomed Environ Sci. 2001 Sep;14(3):207-13. PMID: 11723720.

[9] Bhattacharya S, Gachhui R, Sil PC. Hepatoprotective properties of kombucha tea against TBHP-induced oxidative stress via suppression of mitochondria dependent apoptosis. Pathophysiology. 2011 Jun;18(3):221-34. doi: 10.1016/j.pathophys.2011.02.001. Epub 2011 Mar 8. PMID: 21388793.

[10] Marsh AJ, O’Sullivan O, Hill C, Ross RP, Cotter PD. Sequence-based analysis of the bacterial and fungal compositions of multiple kombucha (tea fungus) samples. Food Microbiol. 2014 Apr;38:171-8. doi: 10.1016/j.fm.2013.09.003. Epub 2013 Sep 25. PMID: 24290641.

[11] Aloulou A, Hamden K, Elloumi D, Ali MB, Hargafi K, Jaouadi B, Ayadi F, Elfeki A, Ammar E. Hypoglycemic and antilipidemic properties of kombucha tea in alloxan-induced diabetic rats. BMC Complement Altern Med. 2012 May 16;12:63. doi: 10.1186/1472-6882-12-63. PMID: 22591682; PMCID: PMC3403982.

[12] Bellassoued K, Ghrab F, Makni-Ayadi F, Van Pelt J, Elfeki A, Ammar E. Protective effect of kombucha on rats fed a hypercholesterolemic diet is mediated by its antioxidant activity. Pharm Biol. 2015;53(11):1699-709. doi: 10.3109/13880209.2014.1001408. Epub 2015 Apr 9. PMID: 25856715.

[13] Kuriyama S. The relation between green tea consumption and cardiovascular disease as evidenced by epidemiological studies. J Nutr. 2008 Aug;138(8):1548S-1553S. doi: 10.1093/jn/138.8.1548S. PMID: 18641205.

[14] Shimazu T, Kuriyama S, Hozawa A, Ohmori K, Sato Y, Nakaya N, Nishino Y, Tsubono Y, Tsuji I. Dietary patterns and cardiovascular disease mortality in Japan: a prospective cohort study. Int J Epidemiol. 2007 Jun;36(3):600-9. doi: 10.1093/ije/dym005. Epub 2007 Feb 22. PMID: 17317693.

[15] Peters U, Poole C, Arab L. Does tea affect cardiovascular disease? A meta-analysis. Am J Epidemiol. 2001 Sep 15;154(6):495-503. doi: 10.1093/aje/154.6.495. Erratum in: Am J Epidemiol 2002 Apr 15;155(8):781. PMID: 11549554.

[16] Liu K, Zhou R, Wang B, Chen K, Shi LY, Zhu JD, Mi MT. Effect of green tea on glucose control and insulin sensitivity: a meta-analysis of 17 randomized controlled trials. Am J Clin Nutr. 2013 Aug;98(2):340-8. doi: 10.3945/ajcn.112.052746. Epub 2013 Jun 26. PMID: 23803878.

[17] Huxley R, Lee CM, Barzi F, Timmermeister L, Czernichow S, Perkovic V, Grobbee DE, Batty D, Woodward M. Coffee, decaffeinated coffee, and tea consumption in relation to incident type 2 diabetes mellitus: a systematic review with meta-analysis. Arch Intern Med. 2009 Dec 14;169(22):2053-63. doi: 10.1001/archinternmed.2009.439. PMID: 20008687.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *