Колко полезни са червените портокали

Здравословни Съвети Здравословно Хранене

Червените портокали, известни още като кървави портокали, са цитрусови плодове с пурпурна месеста част.

Необикновеният им цвят се дължи на някои съединения, известни като антоцианини, включително хризантемин.

Редица научни изследвания показват, че този плод е богат на важни хранителни вещества, в това число антиоксиданти, витамини и минерали. Всички те са изключително ценни за нашето здраве

В тази статия ще разгледаме някои от ползите, които червените портокали носят.

 

Хранителен състав

Червените портокали са с ниско съдържание на калории, но са богати на фибри, витамини и минерали. Това ги прави много подходящи за хранителен режими, целящ свалянето на килограми

Един средно голям червен портокал съдържа:

  • Калории: 65
  • Протеини: 1 грам
  • Мазнини: 0,6 грама
  • Въглехидрати: 15 грама
  • Фибри: 3 грама

Освен това червените портокали могат да се похвалят и с високи количества на витамин С, който действа като антиоксидант и играе ключова роля за имунната функция [1], [2].

Подобно на другите цитруси, този плод осигурява много други витамини и минерали, които са от съществено значение за нашето здраве.

В това число влизат:

  • калий
  • фолат
  • мед
  • магнезий
  • витамини от група В

Наред с всичко останало червените портокали съдържат няколко антиоксидантни съединения, като например:

  • хризантемин
  • хидроксицинамова киселина
  • кофеинова киселина
  • ферулова киселина
  • кумарова киселина


Подпомагат свалянето на килограми

Заради своя хранителен състав червените портокали могат да бъдат чудесно допълнение към здравословната диета за отслабване.

Както вече беше споменато, червените портокали са не само нискокалорични, но и богати на фибри. А е известно, че фибрите преминават през стомашно-чревния тракт много бавно, като създават чувство за ситост и подобряват храносмилането.

Някои изследвания показват също, че добавянето на повече цитрусови плодове към диетата може да е полезно за намаляване на теглото.

24-годишно проучване, включващо повече от 133 000 човека, свързва консумацията на повече цитруси с по-лесно сваляне на килограми [3].

Друг обобщен преглед на 13 проучвания стига до заключението, че цитрусовите плодове и техните екстракти могат да бъдат ефективни за намаляване на теглото [4].

 

Полезни са по време на бременността

Червените портокали съдържат няколко хранителни вещества, които са важни за подпомагане на правилния растеж и развитие на детето в утробата.

Фолатът например е необходим за предотвратяване на дефекти на невралната тръба, както и на други проблеми.

Витамин С също е от решаващо значение по време на бременността. Едно проучване, проведено сред 1138 жени, които са били в средата на бремеността си, съобщава, че повишеният прием на витамин С или на плодове и зеленчуци, съдържащи този витамин, подобрява растежа на плода, както и на бебето до 6-месечна възраст [5].

Освен това фибрите могат да помогнат за предотвратяването на редица проблеми по време на бременността, включително диабет, прееклампсия (рисков фактор по време на бременността) [6].

Интересно е, че някои проучвания са установили също, че консумирането на повече цитрусови плодове по време на бременността може да бъде полезно и за децата в по-късен етап от живота им.

Така например едно изследване показва, че децата на майки, които са яли повече цитрусови плодове по време на бременността, по-рядко са изпитвали хиперактивност и емоционални и поведенчески проблеми в детството.

 

Подсилват имунната система

Благодарение на високото си съдържание на витамин С червените портокали могат да укрепят имунната функция и да предпазят от болести и инфекции.

Проучванията показват, че добавянето на витамин С към диетата може да помогне за намаляване на сериозността и продължителността на инфекциите на горните дихателни пътища. Доказано е, че този плод може дори да подобри резултатите при тежки инфекции [7].

Освен това този сорт портокали съдържат редица антиоксиданти. Антиоксидантите са съединения, които могат да помогнат за неутрализиране на вредните свободни радикали, за да се намали възпалението и да се предотврати увреждането на клетките в организма.

Нещо повече, антиоксидантите могат да ни предпазят и от много хронични заболявания.

 

Полезни са за стомашно-чревния тракт

Червените портокали са чудесен източник на фибри. В един средно голям плод се съдържат близо 3 грама.

Известно е, че фибрите – наричани още влакнини – са вид комплексни въглехидрати, които преминават през стомашно-чревния тракт почти или изцяло неразградени.

По този начин те подпомагат храносмилането и създават чувството за ситост.

Приемането на повече фибри може също така да помогне на чревния микробиом, който представлява съвкупността от всички полезни бактерии, намиращи се в храносмилателния тракт

Изследванията показват, че чревният микробиом играе ключова роля в много аспекти на здравето, включително храносмилането, имунната функция, сърцето и други.

 

Може да има противоракови свойства

Червените портокали са богати на антиоксиданти, които са превенция срещу онкологичните заболявания. Един от тези антиоксиданти е хризантеминът – съединението, което придава на плода отличителния му тъмночервен цвят.

В едно изследване в епруветка хризантеминът предотвратява растежа и разпространението на ракови клетки на простатата [8].

Доказано е, че червените портокали съдържат и други антиоксиданти, като кафеена, ферулова и кумарова киселина, които също имат противораково действие [9], [10], [11].

Освен това различни изследвания показват, че цитрусовите плодове могат да намалят риска от развитието на онкологични заболявания на черния дроб, устната кухина и стомаха [12], [13], [14].

Важно е да се отбележи обаче, че тези констатации са направени при изследвания на клетки в епруветки и са необходими повече изследвания върху хора, за да се изведат категорични изводи.

Автор: Марина Костова

Здравословният начин на живот е лесна задача, ако се доверим на природата. Сега можете да закупите продуктите на Cvetita Herbal с допълнителна отстъпка. Използвайте промо код BLOG10 при завършване на поръчката.


Използвани източници:

[1] Habibi F, Ramezanian A, Guillén F, Castillo S, Serrano M, Valero D. Changes in Bioactive Compounds, Antioxidant Activity, and Nutritional Quality of Blood Orange Cultivars at Different Storage Temperatures. Antioxidants (Basel). 2020;9(10):1016. Published 2020 Oct 20. doi:10.3390/antiox9101016

[2] Granger M, Eck P. Dietary Vitamin C in Human Health. Adv Food Nutr Res. 2018;83:281-310. doi: 10.1016/bs.afnr.2017.11.006. Epub 2018 Feb 16. PMID: 29477224.

[3] Bertoia ML, Mukamal KJ, Cahill LE, et al. Changes in Intake of Fruits and Vegetables and Weight Change in United States Men and Women Followed for Up to 24 Years: Analysis from Three Prospective Cohort Studies [published correction appears in PLoS Med. 2016 Jan;13(1):e1001956]. PLoS Med. 2015;12(9):e1001878. Published 2015 Sep 22. doi:10.1371/journal.pmed.1001878

[4] Wang X, Li D, Liu F, Cui Y, Li X. Dietary citrus and/or its extracts intake contributed to weight control: Evidence from a systematic review and meta-analysis of 13 randomized clinical trials. Phytother Res. 2020 Aug;34(8):2006-2022. doi: 10.1002/ptr.6673. Epub 2020 Mar 17. PMID: 32182635.

[5] Jang W, Kim H, Lee BE, Chang N. Maternal fruit and vegetable or vitamin C consumption during pregnancy is associated with fetal growth and infant growth up to 6 months: results from the Korean Mothers and Children’s Environmental Health (MOCEH) cohort study. Nutr J. 2018 Nov 12;17(1):105. doi: 10.1186/s12937-018-0410-6. PMID: 30419900; PMCID: PMC6231254.

[6] Zerfu TA, Mekuria A. Pregnant women have inadequate fiber intake while consuming fiber-rich diets in low-income rural setting: Evidences from Analysis of common “ready-to-eat” stable foods. Food Sci Nutr. 2019 Sep 5;7(10):3286-3292. doi: 10.1002/fsn3.1188. PMID: 31660142; PMCID: PMC6804770.

[7] Holford P, Carr AC, Jovic TH, Ali SR, Whitaker IS, Marik PE, Smith AD. Vitamin C-An Adjunctive Therapy for Respiratory Infection, Sepsis and COVID-19. Nutrients. 2020 Dec 7;12(12):3760. doi: 10.3390/nu12123760. PMID: 33297491; PMCID: PMC7762433.

[8] Sun DK, Wang L, Zhang P. ANTITUMOR EFFECTS OF CHRYSANTHEMIN IN PC-3 HUMAN PROSTATE CANCER CELLS ARE MEDIATED VIA APOPTOSIS INDUCTION, CASPASE SIGNALLING PATHWAY AND LOSS OF MITOCHONDRIAL MEMBRANE POTENTIAL. Afr J Tradit Complement Altern Med. 2017 Jun 5;14(4):54-61. doi: 10.21010/ajtcam.v14i4.7. PMID: 28638867; PMCID: PMC5471482.

[9] Rajendra Prasad N, Karthikeyan A, Karthikeyan S, Reddy BV. Inhibitory effect of caffeic acid on cancer cell proliferation by oxidative mechanism in human HT-1080 fibrosarcoma cell line. Mol Cell Biochem. 2011 Mar;349(1-2):11-9. doi: 10.1007/s11010-010-0655-7. Epub 2010 Nov 30. PMID: 21116690.

[10] Gao J, Yu H, Guo W, Kong Y, Gu L, Li Q, Yang S, Zhang Y, Wang Y. The anticancer effects of ferulic acid is associated with induction of cell cycle arrest and autophagy in cervical cancer cells. Cancer Cell Int. 2018 Jul 13;18:102. doi: 10.1186/s12935-018-0595-y. PMID: 30013454; PMCID: PMC6045836.

[11] Zhang X, Lin D, Jiang R, Li H, Wan J, Li H. Ferulic acid exerts antitumor activity and inhibits metastasis in breast cancer cells by regulating epithelial to mesenchymal transition. Oncol Rep. 2016 Jul;36(1):271-8. doi: 10.3892/or.2016.4804. Epub 2016 May 12. PMID: 27177074.

[12] Wang J, Gao J, Xu HL, Qian Y, Xie L, Yu H, Qian BY. Citrus fruit intake and lung cancer risk: A meta-analysis of observational studies. Pharmacol Res. 2021 Apr;166:105430. doi: 10.1016/j.phrs.2021.105430. Epub 2021 Jan 30. PMID: 33529754.

[13] Bae JM, Kim EH. Dietary intakes of citrus fruit and risk of gastric cancer incidence: an adaptive meta-analysis of cohort studies. Epidemiol Health. 2016;38:e2016034. Published 2016 Jul 25. doi:10.4178/epih.e2016034

[14] Cirmi S, Navarra M, Woodside JV, Cantwell MM. Citrus fruits intake and oral cancer risk: A systematic review and meta-analysis. Pharmacol Res. 2018 Jul;133:187-194. doi: 10.1016/j.phrs.2018.05.008. Epub 2018 May 16. PMID: 29753688.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *